Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är de 4 bästa – och sämsta sakerna du kan göra åt munsår

- 29/04/2017, 17:09
Alla vet hur jobbiga munsår kan vara...

Alla vet hur jobbiga munsår kan vara...

Wikimedia Commons

Alla vet hur jobbigt det kan vara att ha munsår. Här är åtta tips på vad du bör – och inte bör göra när du drabbas.

Det är många svenskar som bär på herpes simplex, den lilla virusboven som orsakar munsår. Är du en av de som några gånger per år vaknar med de störande såren runt munnen känner du nog igen hur jobbigt det kan vara. Då undrar du säkert också hur du bäst behandlar viruset. Här är åtta tips på vad du bör – och inte bör göra när munsåren kommer.

Det bästa du kan göra:

1. Agera snabbt

Ju snabbare du upptäcker munsåret, desto bättre. Var uppmärksam på värme, sprickor och obehag runt läpparna. Ta då till dig resten av tipsen i listan så kommer du bli av med såren snabbare.

2. Äta hälsosamt

Ja, du kan "äta bort" dina munsår. När du märker av symptom, var noggrann med att få i dig mycket frukt och grönt, C-vitamin är till stor hjälp. Broccoli, apelsiner, kiwi, röd paprika, blomkål och brysselkål är bara några av de nyttigheter du kan äta för att stärka kroppens immunförsvar så att det kan bekämpa viruset.

3. Ta en vitamintablett

Alla som har haft ett munsår vet att viruset sitter i kroppen för resten av livet. Men oftast ligger det vilande. Därför är, som ovan nämnt, ett starkt immunförsvar den bästa medicinen. Vitaminpiller innehåller ämnen som stärker immunförsvaret. Ta därför gärna en tablett till maten om du vill undvika munsår!

4. Sov gott – och länge

Sömn är helande i sig. Om du sover dåligt, eller för lite, försvagas kroppens immunförsvar och det blir svårare att kontrollera ett utbrott av munsår. En god natts sömn på minst sju timmar för vuxna fungerar både läkande och förebyggande mot munsår. Det är dessutom förstås alltid bra för kroppen rent generellt!

Så, nu vet du vad BÖR göra. Här kommer listan på riktigt usla husmorstrick:

1. Applicera is på såret

Läppen kan ofta svullna upp när du får ett munsår. Därför tror många att det är en bra idé att lägga is på såret. Det hjälper visserligen mot svullnad, men det har ingen effekt mot själva viruset. Det kommer fortfarande att orsaka blåsor och viruset kan ändå spridas.

2. Applicera tandkräm

Nej… Trots vad din mormor säger kommer inte tandkräm att skynda på läkeprocessen. Även om tandkräm kan tillfälligt torka ut såret, är det en behandling som orsakar mer smärta och allmänt obehag.

3. Badda med kirurgisk alkohol

Vissa rekommenderar att man ska doppa en bomullstuss i kirurgisk alkohol och badda munsåret med det. Det är mycket smärtsamt och trots att ren alkohol kan ha en viss antiseptisk effekt, är det inte en behandling som bör användas på munsår.

4. Döda det med kärlek

Självklart gör det ingen skada att älska sina munsår. Men kärlek och positiva tankar i sig kan inte mota bort viruset. Tipset är trots allt inte helt dumt. Det blir ju enklare att leva med viruset om du inte säckar ihop varje gång du går förbi en spegel, skriver danska Metroxpress.

Se även här: könssjukdomen som sprider sig som en löpeld.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.