Är du sugen på att byta karriär? Oroa dig inte... nu kan du bli ninja!
1 av 3
Är du sugen på att byta karriär? Oroa dig inte... nu kan du bli ninja! - Foto: TT
Det är dock inte bara att knata in på Arbetsförmedlingen och be om jobbet. Staden Nayoga i södra Japan utbildar turister inom den mytomspunna ninjakonsten.
2 av 3
Det är dock inte bara att knata in på Arbetsförmedlingen och be om jobbet. Staden Nayoga i södra Japan utbildar turister inom den mytomspunna ninjakonsten. - Foto: TT
Mot betalning kan du bli ninja för en dag. Men för att bli en tvättäkta sådan gäller det att vara av rätta virket.
3 av 3
Mot betalning kan du bli ninja för en dag. Men för att bli en tvättäkta sådan gäller det att vara av rätta virket. - Foto: TT

Ninjabrist i Japan – nu ökar trycket från turister

Funderar du på en ny karriär? I så fall borde du skola om dig till ninja. Nu råder det nämligen brist på dem på Japans arbetsmarknad.


Oavsett om du är uppvuxen med "Teenage mutant ninja turtles" eller "Naruto" har du förmodligen någon gång drömt om att smyga runt och puckla på skurkar med kaststjärnor och svärd. Nu kan det bli verklighet när ninjorna blir allt mer populära bland Japans turister.

Det är så kallade ninjashower, som enligt Independent på senare tid markant har ökat i popularitet. Takatsugu Aoki är föreståndare av ett ninjacenter i Nayoga i södra Japan och har uttryckt såväl glädje som oro över förändringen på ninjornas arbetsmarknad.

– Med det ökande antalet turister i Japan har även intresset för ninjorna ökat. Samtidigt finns det idag så många olika möjliga karriärer att det lett till en brist på ninjor, säger han enligt Independent.

Är du sugen på ett nytt jobb som ninja är det med andra ord dags nu. I jobbeskrivningen ingår dock inte egenskaper som osynlighet och förmågan att gå på vatten. Däremot ska ninjorna bland annat kunna klättra över sex meter höga väggar och pricksäkert träffa shurikens, eller kaststjärnor, från långa avstånd.

Några av de sakerna går att lära sig som turist på Aokis ninjacenter i Nayoga, men att bli en äkta ninja kräver mer än bara betalning från nyfikna turister. I staden Nayoga har de på senare tiden haft svårt att hitta kandidater som håller tillräckligt hög standard, skriver Independent.

Se även när denna svenska "ninja" tar sig igenom hinderbanan i bara kallingar:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du vilja jobba som ninja?
Tack för din röst!