wagnergruppen
Wagnergruppens ledare heter Jevgenij Prigozjin. - Foto: AP/TT, Alexander Zemlianichenko/TT och Alexei Druzhinin/TT

Wagnergruppen: Från Putin-allierade till upprorsmakare

Wagnergruppen, med ledaren Jevgenij Prigozjin i spetsen, har gått från att vara Vladimir Putins förtrogna till att nu utgöra vad som beskrivs som det största säkerhetshotet mot Ryssland i modern tid.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Den 24 februari gick ryska trupper in i Ukraina, på order av president Vladimir Putin

På måndagen den 28 februari, fem dagar efter invasionen, kom uppgifter om att ryska legosoldater från den så kallade Wagnergruppen var på plats i huvudstaden Kiev. Målet ska då ha varit att mörda Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, enligt The Times.

Även andra högt uppsatta personer i Ukrainas ledning, såsom Denys Sjmyhal och Kievs borgmästare Vitalij Klytjko, sägs ha varit Wagnergruppens måltavlor. 

Sedan dess har mycket hänt och i juni 2023 stod det klart att Wagnergruppen gjort väpnat uppror mot den ryska militärledningen. 

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: Filip Norman/TT

Men vilka är egentligen Wagnergruppen? Nyheter24 reder ut.

Wagnergruppen har varit aktiva i flera konflikter

Legosoldaterna, som kommer från den ryska paramilitära Wagnergruppen, har varit verksamma i andra konflikter än den mellan Ryssland och Ukraina, särskilt under de senaste åren. Enligt SVT:s Utrikesbyrån är Wagnergruppen aktiva i hela 16 afrikanska länder.

Wagnergruppen närvarade också under Rysslands annektering av den ukrainska Krimhalvön år 2014. Men de sägs även vara på plats i det krigsdrabbade Syrien, en konflikt som pågått under många år, där hundratals av legosoldaterna dött i striderna. Familjer uppges få hem en gravsten, med Wagners medalj graverad, istället för en kropp – och inga svar på vad som hänt.

Wagnergruppen har anklagats för tortyr

I december 2021 beslutade EU att avisera sanktioner mot personer och företag som har kopplingar till Wagnergruppen, och anklagade dem för tortyr, utomrättsliga avrättningar och mord, i bland annat Libyen, Syrien, Ukraina och Centralafrikanska republiken.

– De kan dyka upp ur skuggorna, göra mycket våldsamma saker och sedan försvinna igen, utan att det är uppenbart vem som var ansvarig. De är inte direkt kopplade till den ryska regeringen och därför är det möjligt att förneka att de varit där, säger Richard Barrons, Joint Forces Commands tidigare befälhavare, till Aftonbladet.

Rysk militärkonvoj under invasionen i Ukraina. Foto: AP/TT

Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin

Milisgruppen finansieras av den ryske oligarken och cateringmagnaten Jevgenij Prigozjin, som har nära band till det ryska maktcentret Kreml. Han kallas även för "Putins kock". 

Jevgenij Prigozjin är efterlyst av FBI för att ha försökt påverka det amerikanska presidentvalet, och sanktioner från USA har införts mot honom, bland annat för hans inblandning i den ryska invasionen i Ukraina 2014.

Jevgenij Prigozjin: Korvgubben som blev Wagnergruppens ledare

Wagnergruppens rekrytering av soldater

Rekryteringen av nya legosoldater till Wagnergruppen har varit ständigt pågående under kriget. Annonser för tjänstgöring har legat ute på ryska hemsidor, där kraven varit bra fysik, att man är vaccinerad mot covid-19 och har ett giltigt pass. De erbjuds även boende och mat, med en lön på cirka 18 000 kronor.

Jevgenij Prigozjin tillsammans med Vladimir Putin. Foto: Alexei Druzhinin/AP/TT

De som rekryteras är människor från olika länder, som ofta kämpar med att få ihop ekonomin och är rysktalande, men merparten av soldaterna är från Ryssland och många av dem är fångar som värvats från ryska fängelser.

Wagnergruppens namn och Dmitri Utkin

Dmitri Utkin är en av Wagnergruppens medgrundare. Utkin har kopplats till extremhögern och tros ha döpt gruppen efter Hitlers favoritkompositör Richard Wagner.

Wagnergruppens soldater – vilka är de?

Dagens Nyheter har pratat med psykologen Anna Turuta, som arbetat inom den moldaviska kriminalvården och dömda ryska legosoldater. Hon beskriver Wagnergruppen som unga män som saknar utbildning, har svårt att lita på andra och föredrar att vara ensamma.

– En annan egenskap som förenar dem är brist på empati. Det är huvudorsaken till att dessa personer kan döda, säger hon.

I Wagnergruppen ingår också fångar från ryska fängelser.

Wagnergruppens uppror mot Vladimir Putin

I juni 2023 gjorde Wagnergruppen, med ledare Jevgenij Prigozjin i spetsen, väpnat uppror mot den ryska militärledningen. Enligt Prigozjin har ledningen medvetet bombat Wagnersoldater stationerade i Ukraina.

Upproret fördömdes direkt av Vladimir Putin.

– Vad vi ser här är förräderi. Vårt svar kommer att bli hårt. Vi kommer att agera bestämt för att stabilisera situationen i Rostov-on-Don, sa Putin under ett tal den 24 juni och fortsatte vidare:

– Alla som har deltagit i detta myteri kommer att straffas. Jag kommer att göra allt för att försvara Ryssland.

Vladimir Putin håller tal efter Wagnergruppens uppror: "Vi kommer att försvara vår stat"

Källa: SVT:s UtrikesbyrånAftonbladet, SVT

/
/
stats