Yevgeny Prigozhin
Yevgeny Prigozhin - Foto: Misha Japaridze/AP/TT

Jevgenij Prigozjin: Korvgubben som blev Wagnergruppens ledare

Jevgenij Prigozjin har beskrivits som den ökända Wagnergruppens ledare. Men vem är egentligen Jevgenij Prigozjin och var kommer han ifrån?


Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin, även kallad "Putins kock", gör ständigt nya utspel om kriget i Ukraina, och har beskrivits som en av nyckelpersonerna på den ryska sidan i slaget om Bakhmut i den ukrainska regionen Donetsk. 

I slutet av juni 2023 gjorde Wagnergruppen, under ledning av Prigozjin, väpnat uppror mot den ryska ledningen och Vladimir Putin.

Jevgenij Prigozjins ålder och uppväxt i Ryssland

Jevgenij Prigozjin föddes i Sankt Petersburg 1961. Fadern dog tidigt och Prigozhin växte upp med sin ensamstående mor som samtidigt tog hand om hans sjuka mormor. Prigozhin var under sin uppväxt en lovande längdskidåkare. 

Jevgenij Prigozjins tid i fängelse

Längdkarriären skulle dock bli kort och 1979 dömdes han för första gången för stöld till villkorlig dom. Två år senare var det dags igen, denna gång var brottsrubriceringen stöld, rån och bedrägeri. Straffet denna gång blev 12 års fängelse. Pregozjin satt av nio, för att därefter bli benådad.

Jevgenij Prigozjin var korvgubbe

Efter fängelsestraffet följde en tid som korvförsäljare, enligt The Guardian. Något som Prigozjin har beskrivit som väldigt lukrativt. Efter Sovjetunionens kollaps, tog Prigozjin tillfället i akt och investerade sina nyförvärvade tillgångar i livsmedelsbranschen. 

Så blev Jevgenij Prigozjin "Putins kock"

1995 gav sig Jevgenij Prigozjin in i restaurangbranschen. Genombrottet skulle komma efter att han öppnade sin andra restaurang, inspirerad av restauranger i Paris vid floden Seine. Prigozjin skulle under denna period själv servera den amerikanska presidenten George W. Bush under ett av dennes besök i Ryssland.

Med tiden skulle Jevgenij Prigozjin ge sig in i cateringbranschen och han skulle snabbt bli väldigt förmögen efter att ha erhållit statliga kontrakt. Med lyxrestaurangerna och de statliga kontrakten kom också kontakterna med Vladimir Putin. 

Så blev Jevgenij Prigozjin Wagnergruppens ledare

Exakt när den paramilitära Wagnergruppen bildades är höljt i dunkel. Jevgenij Prigozjin själv hävdar att han grundade organisationen i maj 2014 för att bistå den ryska annekteringen av den ukrainska regionen Donbas. 

Wagnergruppen skulle med tiden expandera sin verksamhet och har enligt oberoende källor genomfört operationer i ett flertal afrikanska länder samt Syrien, utöver Ukraina.

Wagnergruppen har varit involverade i de hårda striderna i den ukrainska staden Bakhmut där de förmodas ha lidit svåra förluster, till följd av hårt ukrainskt motstånd sedan i augusti. Enligt BBC kan Ryssland ha förlorat så många som 30 000 soldater i slaget om Bakhmut.

Wagnergruppens uppror mot Rysslands ledning 

Jevgenij Prigozjin har också gjort sig känd de senaste månaderna då han vid upprepade tillfällen har kritiserat den ryska militärledningen offentligt på sociala medier. 

Bland annat har Prigozjin uppget, via sin telegramkanal, att Ryssland själv skjutit ned två egna helikoptrar och två stridsflyg. Han har också menat att den ryska militärledningen medvetet ha bombat Wagnersoldater stationerade i Ukraina.

Wagnergruppen har tagit över Rostov-on-Don och Voronezj

I slutet av juni 2023 stod det klart att Wagnergruppen, under ledning av Jevgenij Prigozjin, tagit över de ryska orterna Rostov-on Don och Voronezj. 

Vladimir Putin om Wagnergruppen: "Förräderi"

Det väpnade upproret har lett till starka reaktioner från Vladimir Putin och den ryska ledningen.

– Vad vi ser här är förräderi. Vårt svar kommer att bli hårt. Vi kommer att agera bestämt för att stabilisera situationen i Rostov-on-Don, sa Putin under ett tal den 24 juni, enligt SVT.

Han fortsatte då viare:

– Alla som har deltagit i detta myteri kommer att straffas. Jag kommer att göra allt för att försvara Ryssland.

Vladimir Putin håller tal efter Wagnergruppens uppror: "Vi kommer att försvara vår stat"

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!