Putins tillgångar i EU är nu frysta.
Putins tillgångar i EU är nu frysta. - Foto: Alexander Zemlianichenko/TT, Henrik Montgomery/TT

Bekräftat: Nu fryser EU tillgångar för Vladimir Putin

Sveriges utrikesminister Ann Linde meddelar under fredagen att EU nu fryser tillgångar för Rysslands president Vladimir Putin och ryska utrikesministern Sergej Lavrov.


Svenska utrikesministern Ann Linde och hennes EU-kollegor samlades på fredagseftermiddagen för att spika de sanktioner som EU-ländernas stats- och regeringschefer i princip enades om i går kväll.

Putins tillgångar frysta

Och så lade man till två blytunga namn på listan: Rysslands president Vladimir Putin och hans utrikesminister Sergej Lavrov.

— Putin och Lavrov är sanktionerade nu, efter det här beslutet. Deras tillgångar fryses, berättar Linde på väg ut från mötet i Bryssel.

Hon är mycket nöjd med EU-ländernas samlade sanktionsbeslut, med ett omfattande paket av sanktioner.

— Det här är det historiskt största som vi har tagit någon gång. Vi kom också överens om att vi troligen behöver ta ytterligare paket och att vi också behöver ta paket mot Belarus. Det har skett attacker från deras territorium och det är brott mot internationell lag, säger utrikesministern.

Putin och Lavrov

Åtgärderna mot Putin och Lavrov gäller i nuläget inte resor. Syftet är i att fortsatt möjliggöra resor som kan behövas rent diplomatiskt för att nå en lösning på krisen.

De sanktioner mot Ryssland som EU-ledarna är överens beskrivs som ett "massivt" paket. Ändå finns kritik om att EU gjort för lite, ännu en gång.

Men Linde håller inte med.

— Det är ju de tuffaste sanktionerna som EU tagit över huvud taget. Det är inom områden som energi, transporter, teknik. Man kommer att stoppa möjligheten att få importera till exempel halvledare och sådant man behöver till flygplan. Det är listningar av ytterligare personer, man stänger delar av finansmarknaden. Det är extremt tuffa sanktioner, anser Linde.

TT: Moskvabörsen stiger kraftigt. Är inte det ett misslyckande för EU?

— Det stiger från att ha sjunkit 50 procent i går. Nu har det gått upp till att ha sjunkit lite drygt 30 procent. Så den har ju sjunkit kraftigt (ändå), säger utrikesministern.

Ingen Swift?

Alla detaljer i sanktionspaketet har ännu inte hunnit offentliggöras. Samtidigt är arbete igång redan nu med att förbereda ännu ett sanktionspaket för att gå ännu längre.

Än så länge har EU inte valt att koppla loss Ryssland från det internationella finansiella transaktionssystemet Swift – sannolikt av oro för vad det kan få för konsekvenser för ryska gasleveranser till EU-länder.

Linde trycker dock på att enigheten är det viktiga i frågan.

— Det viktiga är att vi är helt eniga. Från svensk del har vi inga problem med Swift, till exempel. Det finns några som har problem med det. Det absolut viktigaste är att vi nu tillsammans med USA, Kanada, Australien kan ta det här historiskt tuffa sanktionspaketet. Jag tycker det är väldigt bra att vi lyckas med, säger Linde i Bryssel.

/
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!