Bilderna är genrebilder.
Bilderna är genrebilder. - Foto: Ukrainian Presidential Press Office/AP/TT och Emilio Morenatti/AP/TT

Soldatens "sista" ord blev virala – kan vara vid liv: "Hoppas"

En ljudinspelning från ön Zmiinyi, på engelska kallat Snake Island, blev viral i fredags. Under inspelningen uppgavs nämligen en ukrainsk soldat säga sina sista ord – innan han och övriga soldater bombades av ett ryskt krigsfartyg. Men nu kommer uppgifter om att soldaterna kan vara vid liv.


På fredagen, dagen efter det att Vladimir Putin invaderat Ukraina, blev en ljudinspelning från ön Zmiinyi, kallad Snake Island på engelska, viral.

I ljudklippet hördes nämligen en ukrainsk soldat be ett ryskt krigsfartyg att "dra åt helvete", innan han och tolv andra soldater bombades av de ryska styrkorna. Läs mer om det här.

Ukrainas president hyllade dem som hjältar

Ukrainska myndigheter, med president Volodymyr Zelenskyj i spetsen, uppgav senare att samtliga soldater omkommit på Snake Island.

– Alla gränsvakter på Zmiinyi dog, men de gav inte upp, sade han i en video som publicerats på Telegram, enligt Politico.

Soldaterna på Snake Island kan vara vid liv

Men under lördagen uppgav ukrainsk gränspolis att de tretton soldaterna kan vara vid liv.

"Vi har starka skäl att tro att alla ukrainska försvarare av ön Zmiinyi kan vara vid liv”, skriver gränspolisen på Facebook.

Vidare uppger de att man fått uppgifter om var soldaterna kan finnas och att man nu jobbar febrilt med att försöka hitta dem.

”Vi hoppas innerligt att de kommer återvända hem så snart som möjligt”, skriver de. 

Soldaterna uppges vara tillfångatagna

Enligt den ukrainska marinkåren ska gränsvakterna på Snake Island vara vid liv, men de ska också ha blivit tillfångatagna av ryska styrkor. Det rapporterar den ukrainska nyhetsbyrån Interfax.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!