USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield sade i ett anförande i FN:s generalförsamling att Ryssland hotar att invadera Sverige och Finland.
USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield sade i ett anförande i FN:s generalförsamling att Ryssland hotar att invadera Sverige och Finland. - Foto: Christine Olsson/TT och Seth Wenig/TT

Hultqvist tillbakavisar USA:s uppgifter: "Inget tyder på ryskt hot"

USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield sade i ett anförande i FN:s generalförsamling att Ryssland hotar att invadera Sverige och Finland. Enligt försvarsminister Peter Hultqvist finns det ingen militär aktivitet som tyder på att uppgifterna stämmer.


— Nu ser vi inga truppansamlingar eller aktiviteter som tyder på detta, men det är inte detsamma som att vi bara kan avfärda den här typen av uppgifter, säger Peter Hultqvist.

Peter Hultqvist tillbakavisar FN:ambassadörens uttalande

Han poängterar att informationen från USA kommer att kontrolleras grundligt.

— Det här är uppgifter som vi grundligen kommer analysera och kontrollera och följa upp, vad de bygger på. Men det är så att i tidigare riksdagsbeslut anges att ett angrepp mot Sverige kan inte uteslutas.

"Vi följer mycket noga underrättelsemässigt det som händer omkring oss"

På frågan om USA kan ha annan information än Sverige så svarar Peter Hultqvist att det är något regeringen får återkomma till.

— Vi följer mycket noga underrättelsemässigt det som händer omkring oss.

Linda Thomas-Greenfield gjorde uttalandet under onsdagen i samband med att FN-länderna höll ett extrainsatt möte där man fördömde president Vladimir Putins agerande. Förutom Ryssland röstade Eritrea, Nordkorea, Syrien och Belarus nej till resolutionen.

USA:s FN-ambassadör sade att Rysslands president fortsätter att eskalera situationen i Ukraina.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!