Vladimir Putins mentala tillstånd har varit föremål för spekulationer.
Vladimir Putins mentala tillstånd har varit föremål för spekulationer. - Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Är Putin galen? Här är vad politiker och experter sagt

Vladimir Putin är på hela världens läppar sedan invasionen av Ukraina och spekulationerna om den ryske ledarens mentala tillstånd har inte låtit vänta på sig. Nyheter24 sammanfattar vad några politiker och experter sagt.


Den 24 februari, efter månader av geopolitisk oro, uppgav Rysslands president Vladimir Putin att man inlett "en specialoperation" i grannlandet Ukraina. 

Det stod snart klart att landet invaderats och kriget, med förödelse och alltjämt stigande dödstal, är nu ett faktum. Läs vad vi vet om invasionen här.

Är Vladimir Putin frisk? 

Även om invasionen föranleddes av en flera månader lång mobilisering av ryska trupper vid gränsen mot Ukraina var det många bedömare som dels förvånades av hur storskalig den ryska offensiven varit, dels av hur Vladimir Putin implicit hotat att använda kärnvapen.

Läs hur en rysk kärnvapenattack skulle påverka Sverige här.

Detta har lett till vilda spekulationer om Putins mentala tillstånd. Nyheter24 sammanfattar vad politiker och experter sagt. 

Condoleezza Rice: "En annan Putin"

En av de som uttalat sig om Vladimir Putins agerande på sistone är USA:s tidigare utrikesminister Condoleezza Rice.

– Jag har träffat honom många gånger, och det här är en annan Putin. Han verkar oberäknelig. Han har sjunkit ner i något jag inte sett förut, säger hon till Fox News.

Förre ambassadören: "Frånkopplad från verkligheten"

Även USA:s tidigare ambassadör i Ryssland, Micahel McFaul, har kommenterat Vladimir Putins beteende.

"Jag har sett och lyssnat på Putin i över trettio år. Han har förändrats. Han låter helt frånkopplad från verkligheten", skriver han på Twitter.

Richard Clarke: "Falsk sociopat"

Richard Clarke, tidigare amerikansk regeringstjänsteman och anti terror-expert, skräder inte heller orden. 

– Det är fortfarande han. Samma omoraliska, falska sociopat han alltid har varit, säger han, enligt Fox News.

Marine Le Pen om Putin: "Inte alls galen"

Marine Le Pen, partiledare för franska Nationell Samling och presidentkandidat i Frankrike, har fördömt invasionen. Men hon sträcker sig inte så långt som att kalla den ryske presidenten galen – snarare tvärtom.

– Putin är inte alls galen. Han är rationell, men brutal, sade hon i den franska radiokanalen RMC.

Andrej Kozyrev: "Det gör honom inte galen"

Ytterligare en person som stämmer in i kören som säger att Vladimir Putin är rationell snarare än galen är Rysslands tidigare utrikesminister Andrej Kozyrev

Han menar att Putin missbedömt tre saker: Ukrainas tillstånd som nation, den ryska militärens tillstånd och västvärldens tillstånd. 

"Men det gör inte att han är galen, bara att han har fel och är omoralisk", skriver Kozyrev och fortsätter:

”Så, ur mitt perspektiv så är han rationell". 

Oscar Jonsson: "En genväg till analys"

Oscar Jonsson, som är expert på rysk krigföring, anser inte heller att man kan kalla Vladimir Putin galen.

– Det är en genväg till analys att bara säga "han är galen, vi behöver inte förstå drivkrafterna bakom", säger han i TV4:s Nyhetsmorgon

Kenneth Dekleva: "Han har bråttom"

Psykiatrikern Kenneth Dekleva, som tidigare jobbat på den amerikanska ambassaden i Moskva och som specialiserat sig på ledarskapanalys och politisk psykologi, tror inte heller att Vladimir Putins mentala hälsa är på nedgång.

– Jag tror inte att han är oberäknelig eller förändrad, men han har definitivt mer bråttom, säger Dekleva till CNN och åsyftar hur presidenten lär vara frustrerad över hur förhållandevis långsamt det gått för ryska trupper att invadera Ukraina.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!