Kampanjen startades i Litauen.
Kampanjen startades i Litauen. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Andrew Marienko/AP/TT

Enorma telefonkampanjen ska spränga censuren i Ryssland

En kampanj för att få utlandsryssar att ringa miljoner landsmän i hemlandet har startat i Litauen. Syftet är att berätta för dem vad som händer i Ukraina.
– De här människorna är i ett helt annorlunda informationsläge, säger en av grundarna.


Initiativet, som översatt till svenska kallas "Ring Ryssland", har en databas med 40 miljoner telefonnummer. Ett nytt nummer ska visas varje gång en användare klickar på kampanjens sajt.

Kampanjens arrangörer hoppas att direktkontakten ska göra det möjligt att slå hål på de ryska statliga mediernas bild av vad som händer i grannlandet.

Grundaren bakom Ring Ryssland: "Människor dör"

En av kampanjens grundare, Paulius Seniuta, säger att han har talat med tre personer han känner i Moskva och att det var svåra samtal.

— De här människorna är i ett helt annorlunda informationsläge och har helt motsatta åsikter, säger han.

— Ibland verkade det som att vi faktiskt var från olika planeter.

På sajten får de som deltar tips om att inte skälla på eller kränka människor, och att vara förberedda på att lyssna på åsikter som inte stämmer överens med deras egna.

— Vi uppmanar människor att tala om tragedin mänskligt lidande, att människor dör och att kvinnor tvingas föda i tunnelbanestationer, säger Paulius Seniuta.

Informationskrig efter kriget i Ukraina

EU har tidigare beslutat att stänga ned de ryska statskontrollerade medierna RT och Sputnik i regionen, ett drag som EU ser som viktigt för att hålla tillbaka ett Kreml-lett "informationskrig".

Under en debatt i EU-parlamentet på tisdagen försvarade EU:s utrikeschef Josep Borrel beslutet som enligt kritiker hotar informationsfriheten.

— De är inte oberoende medier. De är tillgångar, de är vapen i Kremls manipulationsekosystem, sade han till parlamentsledamöterna.

Borrell säger att de Moskvakontrollerade medierna är en del i en väloljad propagandamaskin som tillhandahåller partiska nyheter.

— Om informationen är systematiskt förorenad av lögner eller helt förvrängda kan medborgarna inte få en klar förståelse av verkligheten. Deras politiska bedömningar är på liknande sätt vridna, säger han.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

1 timme sedan
45 personer har omkommit i en bussolycka i Sydafrika, enligt landets transportdepartement.

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

1 timme sedan
Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

1 timme sedan
En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.