Kampanjen startades i Litauen.
Kampanjen startades i Litauen. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Andrew Marienko/AP/TT

Enorma telefonkampanjen ska spränga censuren i Ryssland

En kampanj för att få utlandsryssar att ringa miljoner landsmän i hemlandet har startat i Litauen. Syftet är att berätta för dem vad som händer i Ukraina.
– De här människorna är i ett helt annorlunda informationsläge, säger en av grundarna.


Initiativet, som översatt till svenska kallas "Ring Ryssland", har en databas med 40 miljoner telefonnummer. Ett nytt nummer ska visas varje gång en användare klickar på kampanjens sajt.

Kampanjens arrangörer hoppas att direktkontakten ska göra det möjligt att slå hål på de ryska statliga mediernas bild av vad som händer i grannlandet.

Grundaren bakom Ring Ryssland: "Människor dör"

En av kampanjens grundare, Paulius Seniuta, säger att han har talat med tre personer han känner i Moskva och att det var svåra samtal.

— De här människorna är i ett helt annorlunda informationsläge och har helt motsatta åsikter, säger han.

— Ibland verkade det som att vi faktiskt var från olika planeter.

På sajten får de som deltar tips om att inte skälla på eller kränka människor, och att vara förberedda på att lyssna på åsikter som inte stämmer överens med deras egna.

— Vi uppmanar människor att tala om tragedin mänskligt lidande, att människor dör och att kvinnor tvingas föda i tunnelbanestationer, säger Paulius Seniuta.

Informationskrig efter kriget i Ukraina

EU har tidigare beslutat att stänga ned de ryska statskontrollerade medierna RT och Sputnik i regionen, ett drag som EU ser som viktigt för att hålla tillbaka ett Kreml-lett "informationskrig".

Under en debatt i EU-parlamentet på tisdagen försvarade EU:s utrikeschef Josep Borrel beslutet som enligt kritiker hotar informationsfriheten.

— De är inte oberoende medier. De är tillgångar, de är vapen i Kremls manipulationsekosystem, sade han till parlamentsledamöterna.

Borrell säger att de Moskvakontrollerade medierna är en del i en väloljad propagandamaskin som tillhandahåller partiska nyheter.

— Om informationen är systematiskt förorenad av lögner eller helt förvrängda kan medborgarna inte få en klar förståelse av verkligheten. Deras politiska bedömningar är på liknande sätt vridna, säger han.

TT
/
/
Relaterat
Senaste nytt

Höga odds för upptäckter om rymdens mysterier

Lärare döms – sparkade elev i skrevet

1 timme sedan
En biologilektion på en gymnasieskola i Uppsala spårade ur i november förra året. Läraren tappade helt kontrollen över den stökiga lektionen och det slutade med att han sparkade en elev i skrevet.

Nedåt i Tokyo och Hongkong

1 timme sedan
Det var nedåt i öppningen på börserna i Tokyo och Hongkong i tisdagens handel, drygt en procent ner för de tre ledande indexen.

Läkemedelsverket vill styra upp kontroll av CBD

2 timmar sedan
Läkemedelsverket vill se bättre myndighetssamverkan kring kontrollen av produkter med låg THC-halt, enligt ett pressmeddelande.

Miljoner ankor vaccineras mot fågelinfluensa

2 timmar sedan
Frankrike har inlett arbetet med att vaccinera miljontals ankor mot fågelinfluensan. Detta med förhoppning om att undvika masslakt vilket industrin tvingats till de senaste åren.

Omröstning kan försvaga USA:s talman

3 timmar sedan
Talmannen i USA:s representanthus, republikanen Kevin McCarthy, utmanas av en av de mest hårdföra Trumpanhängarna i sitt eget parti. Kongressledamoten Matt Gaetz har lämnat in en begäran om att kongressen ska rösta om att avsätta talmannen, rapporterar amerikanska medier.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.