Vladimir Putin och den ryska konvojen.
Experterna svarar nu på teorierna kring den stillastående konvojen. - Foto: Alexander Zemlianichenko/TT

Expertens teori om den stillastående konvojen: "Allvarligt fel"

I över en vecka har den flera mil långa ryska konvojen stått still, en bit utanför Ukrainas huvudstad Kiev. Varför den står still och vad planen är med konvojen är inte helt klart. I en intervju med Aftonbladet redovisar två experter flera teorier.


Den 24 februari inleddes vad den ryske presidenten Vladimir Putin beskrev som en "specialoperation" mot grannlandet Ukraina. 

Närmare två veckor har gått och kriget i Ukraina är nu ett faktum, som kostat otaliga människor, både inom militären och civila, livet. Här kan du läsa allt vi vet om kriget i Ukraina.

Bara några dagar efter att ryska trupper tagit sig in på ukrainsk mark fångades en cirka 64 kilometer lång militärkonvoj på satellitbilder, som sakta men säkert närmade sig huvudstaden Kiev. Läs mer om det här.

Men efter det verkar det som att hela konvojen plötsligt stannat av – och har till synes inte rört sig sedan dess. Vad som egentligen har hänt är inte helt klart, men i en intervju med Aftonbladet svarar två experter på vilka teorier som finns.

Foto: Maxar Technologies/AP/TT

Den ryska konvojen står fortfarande stilla

Enligt Ilmari Käihkö, som är universitetslektor vid Försvarshögskolan och expert på militärstrategi, består konvojen av cirka 2000 olika typer av fordon, både stridsfordon och underhållsfordon. Käihkö har inte ett säkert svar på varför den står stilla, men han har sina aningar.

– Det är ett mysterium hur det har kunnat gå så här. Man pratade mycket om konvojen i början, men sedan glömdes den bort. Nu har det gått många dagar utan att något hänt. Något är allvarligt fel här, säger han till tidningen och fortsätter:

– Det är antingen dåligt planerat eller dåligt genomfört – eller både och. Förmodligen finns det många olika förklaringar till stilleståndet och summan av dem blir det här katastrofala ryska misslyckandet.

Foto: Maxar Technologies/AP/TT

Varför står den ryska konvojen stilla?

Markus Göransson, biträdande lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan och expert på rysk krigföring, fyller i att det kan röra sig om att ryska soldater övergett fordonen. 

Antingen för att de inte vill strida, eller att de måste hitta mat och bränsle, menar experten.

Experterna pekar även på andra teorier som säger att det kan vara så att ryssarnas fordon helt enkelt är i för dåligt skick för att klara av resan mot Kiev. Att militärkolonnens stillastående skulle röra sig om ett taktiskt drag är Göransson tveksam till, då han inte ser vilka fördelar det skulle leda till.

Vad är planen med den ryska konvojen?

Vad planen med konvojen skulle kunna vara, är svårt att säga, i likhet med vad som Putins nästa planerade drag skulle kunna bli.

Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Alexander Zemlianichenko

Att kontrollera huvudstaden är ett för svårt uppdrag, men det skulle kunna röra sig om att gripa eller döda den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj, eller inta symboliska byggnader. Men hur Ryssland ska lösa att konvojen står stilla återstår att se.

– Om man vill klara ut trafikstockningen måste man börja backa och det kommer att ta veckor. Det här är ett katastrofalt misslyckande för Ryssland. Konvojen spelar ingen positiv militär roll över huvud taget för dem, snarare negativ eftersom man måste använda styrkor till att skydda den från ukrainska angrepp. När man pratar om logistiska problem är det här det värsta man sett, säger Ilmari Käihkö till tidningen och beskriver det hela som en tragedi.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!