David Bennett.
David Bennett, mannen med grishjärtat, har avlidit. - Foto: Dr. Bartley Griffith/University of Maryland School of Medicine/AP/TT

David Bennett, 57, fick grishjärta – nu har han avlidit

Två månader efter den historiska operationen har David Bennett, den förste som fick ett grishjärta transplanterat, avlidit. Det rapporterar New York Times och hänvisar till sjukhuset.


I början på januari 2022 fick för första gången en människa ett grishjärta inopererat – och överlevde själva operationen. Patienten, 57-årige David Bennett, uppgavs må förhållandevis bra efter operationen i Baltimore i USA. Läs mer om det här.

– Det stod mellan att dö eller att genomföra den här transplantationen. Jag vill leva. Jag vet att det är ett långskott men det är min sista chans, sade Bennett i ett uttalande då, från University of Maryland Medical Center, som genomförde operationen.

Operationen sågs som en milstolpe i försöken att använda organ från djur för att rädda människoliv.

David Bennett tillsammans med sin son David Bennett JR. Foto: University of Maryland School of Medicine/AP/TT

Fick ett grishjärta inopererat – nu har David Bennett har avlidit

Två månader efter den banbrytande operationen, onsdagen den 9 mars, uppgav sjukhuset att David Bennett avlidit, enligt New York Times.

Anledningen till att Bennett gick med på det experimentella ingreppet var för att väntelistorna för hjärttransplantationer var långa, och han led av en allvarlig hjärtsjukdom. Enligt sjukhusets uttalande är det oklart om hans kropp börjat stöta bort organet, vilket var en av farhågorna.

Texten uppdateras när sjukhuset fastslagit David Bennetts dödsorsak.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.