WHO har bekräftat 18 ryska attacker mot vårdinrättningar i Ukraina.
WHO har bekräftat 18 ryska attacker mot vårdinrättningar i Ukraina. - Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

WHO: 18 ryska anfall mot sjukhus i Ukraina

WHO har bekräftat 18 ryska attacker mot sjukhus och vårdinrättningar i Ukraina, och detta väcker internationell ilska. Från flera håll kommer anklagelser om krigsbrott.


Världshälsoorganisationen WHO har bekräftat 18 anfall mot vårdinrättningar sedan storinvasionen inleddes för två veckor sedan.

Sjukhuset i Mariupol som drabbades av attacken på onsdagen inrymde bland annat mödravård och barnsjukvård. Minst tre personer dödades i attacken, enligt ukrainska uppgifter.

Sergej Lavrov kommenterar sjukhusattacken

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov hävdar dock att sjukhuset i Mariupol var en bas för militanta inom Azovbataljonen och andra radikaler.

— Det har inte funnits några kvinnor, barn eller personal på detta förlossningssjukhus på länge. Det sade vi vid vid FN:s säkerhetsråd den 7 mars, säger han under sin presskonferens i turkiska Antalya enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Han påstår att människor och bostadsområden används som mänskliga sköldar över hela Ukraina och utrustning placeras där.

Pedro Sánchez: "Troligen krigsbrott"

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez anklagar Ryssland för krigsbrott dagen efter attacken mot sjukhuset i Mariupol.

— Vi ser hur sjukhus bombas. De attackerar det civila samhället på ett urskillningslöst sätt, och bryter därmed mot mänskliga rättigheter och begår troligen krigsbrott, säger han vid ett besök i ett ukrainskt flyktingcenter nära Madrid, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Ryssland kan ha begått krigsbrott

James Heappey, minister vid Storbritanniens försvarsdepartement, ser bombningarna som ett krigsbrott, oavsett om de orsakats av "urskillningslös" eld eller om sjukhuset var ett medvetet mål, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Den Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag har sedan tidigare inlett en utredning om eventuella krigsbrott i Ukraina efter Rysslands invasion den 24 februari.

TT
/
/
WHO
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!