Ryssland hotar återigen Sverige för att ta beslutet om Nato-medlemskap.
Ryssland hotar återigen Sverige för att ta beslutet om Nato-medlemskap. - Foto: Dmitri Lovetsky/TT, Claudio Bresciani/TT, Adrian Wyld/TT

Ytterligare rysk varning till Sverige: "Skulle få allvarliga militära konsekvenser"

Ryssland krävde inför invasionen av Ukraina att Nato inte skulle godkänna nya ansökningar om medlemskap av länder som Ukraina, Sverige och Finland. Nu varnar det Putin-ledda landet återigen Sverige för ett sådant beslut.


Uppgifter från ryska statligt ägda nyhetsbyrån Interfax uppger att Ryssland kan komma att "vidta vedergällningsåtgärder" om Sverige tar beslutet att ansluta sig till Nato, uppger TT.

"Skulle få allvarliga militära konsekvenser"

Interfax har intervjuat en högt uppsatt tjänsteman vid ryska utrikesdepartementet, som menar att det är "uppenbart" att ett sådant beslut kan ge allvarliga konsekvenser:

– Det är uppenbart att Finlands och Sveriges anslutning till Nato (...) skulle få allvarliga militära och politiska konsekvenser som kräver att man reviderar hela skalan av relationen till dessa länder, säger tjänstemannen.

Utrikesministern: "Skulle stabilisera oss"

Samtidigt menar Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis att en anslutning till Nato från Sverige och Finlands sida "ökar säkerheten i regionen". Detta efter statsminister Magdalena Anderssons uttalande om att ett svenskt Nato-ansökande skulle öka instabiliteten:

– Jag håller inte med. Det skulle stabilisera oss. Det ger ett tydligt budskap om att vi inte ger efter för militärt hot, svarade Landsbergis enligt Sveriges Radio.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!