Ryska oligarkens förmögenhet kapades efter hans uttalanden.
Ryska oligarkens förmögenhet kapades efter hans uttalanden. - Foto: Alexander Zemlianichenko/TT, Sang Tan/TT

Ryska oligarkens hårda kritik mot Putin: "En gisslansituation"

Sedan den ryske oligarken Oleg Tinkov i en intervju fördömde både Vladimir Putin och Rysslands invasion av Ukraina har han förlorat sina tillgångar och hotats till livet.


Grundaren av Tinkoff bank har gjort sig ovän med Vladimir PutinOleg Tinkov, den 54 år gamla ryska bankägaren och oligarken, riktade nämligen stark kritik mot Rysslands invasion av Ukraina. Han kallade det bland annat för "ett vansinnigt krig" och sade att "90 procent av alla ryssar var emot Kremls massaker".

"Jag kunde inte förhandla"

Hans uttalande måste ha upprört Putin, vars administration kontaktade bland andra Tinkov och hotade honom att sälja sin 35-procentiga ägarandel till den Kremlvänliga miljardären Vladimir Potanin, som under 1990-talet verkade som första vice premiärminister i Ryska federationen.

– Jag kunde inte diskutera priset. Det var som en gisslansituation – du tar vad du erbjuds. Jag kunde inte förhandla, sade Tinkov till New York Times.

Oleg Tinkov. Bildkälla: Sang Tan/TT

Oligarken i livsfara

Personer inom ryska underrättelsetjänsten varnade även Tinkov, som överlevt blodcancer, för att hans liv var i fara, varpå han anställde livvakter.

– Även om jag överlevt leukemin så kanske Kreml kommer och dödar mig, skojar han i intervjun med New York Times.

"De är rädda allihop"

Oleg Tinkov menar att konsekvenserna av hans uttalande har satt skräck i den ryska eliten, som inte vågar vända sig emot Putin.

Tinkovs förmögenhet värderades innan kriget bröt ut till 89 miljarder kronor, och många oligarker oroar sig för att deras livsstil och plånbok ska påverkas om man ställer sig emot den ryska presidenten, menar Tinkov.

Han fortsätter med att säga att Ryssland som land inte längre finns kvar, och uttrycker stor oro för den Putin-ledda regimens fortsatta järngrepp om makten.

– De håller med mig, men de är rädda allihop. Jag förstod att Putinregimen var dålig. Men jag hade förstås ingen aning om att det skulle leda till såna här katastrofala följder. Så länge Putin lever kommer ingenting att förändras, säger han till New York Times.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!