Samtal pågår mellan Ukraina och Ryssland.
Samtal pågår mellan Ukraina och Ryssland. - Foto: Vadim Ghirda/AP/TT och Ukrainian Presidential Press Office/AP/TT

Volodymyr Zelenskyj: Mer realistiska samtal – men långt kvar

Ryssland intensifierar anfallen mot Ukraina och flyglarm tjuter i flera städer. Det råder utegångsförbud i Kiev där bostadshus bombats under onsdagen.Vid sidan av striderna fortsätter samtalen som enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj börjar "låta mer realistiska".


En tjock rökpelare sågs stiga över västra Kiev på onsdag morgon efter en attack mot ett 12-våningshus i centrala delarna av huvudstaden. En brand har brutit ut och även byggnaden bredvid har skadats, uppger räddningstjänsten, enligt nyhetsbyrån AP.

I Kievs förorter intensifieras de ryska angreppen. Tolv städer runt Kiev är strömlösa och sex saknar värme, säger Kiev-regionens ledare Oleksij Kuleba som uppger att staden Ivankiv, åtta mil norr om Kiev, har ockuperats och att Ryssland kontrollerar det omkringliggande området mot Belarus gräns.

— Förskolor, museer, kyrkor, bostadshus och teknisk infrastruktur blir lidande av det ändlösa skjutandet, säger Kuleba.

Volodymyr Zelenskyj: "Mer realistiska"

Parallellt med striderna och ett rådande utegångsförbud i Kiev fortgår samtalen mellan Ryssland och Ukraina som pågått under måndag och tisdag.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som väntas tala i USA:s kongress i kväll, säger att Rysslands krav "låter mer realistiska" efter delegationernas möte i tisdags, men betonar att mer tid behövs.

– Ansträngningar krävs fortfarande, tålamod krävs fortfarande, säger han i sitt dagliga videotal på Facebook.

– Alla krig avslutas med en överenskommelse, säger han.

Den ukrainske förhandlaren Mytjajlo Podoljak skriver på sociala medier att förhandlingarna är "mycket svåra och tröga".

"Men det finns nog möjligheter för kompromisser.

Rysk officer dödad i Ukraina 

Ukraina uppger att ytterligare en rysk generalmajor har dödats i striderna. Det är i så fall den fjärde ryska generalen som har dödats i kriget hittills, enligt ukrainska uppgifter rapporterar AP.

Den senaste dödades i Mariupol i tisdags, enligt Anton Herasjtjenko, rådgivare till Ukrainas inrikesminister, som har publicerat en bild på Telegram som uppges föreställa den döde officeren.

Han ska ha lett en mekaniserad infanteridivision och har enligt Herasjtjenko bland annat stridit i Syrien. Ryssland har inte bekräftat generalmajorens död.

Ukrainska myndigheter säger att omkring 400 personer hålls som gisslan på sjukhuset i den belägrade staden Mariupol. Under tisdagen uppges att 2 000 bilar kunde lämna den hårt krigsdrabbade staden, där hundratusentals människor är fast och bristen på mat och vatten är stor.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!