Hur göms Vladimir Putins påstådda förmögenhet?
Hur göms Vladimir Putins påstådda förmögenhet? - Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT och Pexels

Så skyddas Vladimir Putins dolda miljardtillgångar

Rysslands president Vladimir Putin tjänar på pappret inte mer än en välavlönad svensk tjänsteman. I det dolda finns dock miljardtillgångar, enligt flera bedömare. Men hur skyddar han egentligen sin förmögenhet?


Hela världens blickar har riktats mot Rysslands president Vladimir Putin sedan ryska trupper invaderade Ukraina den 24 februari. Här kan du läsa om krigets första månad.

Presidentens privatliv är till stor del höljt i dunkel och på papper har Putin en årslön som uppgår till drygt 1 500 000 kronor, samt en lägenhet i Sankt Petersburg som är 77 kvadratmeter stor.

Men flera bedömare, som länge granskat den ryske ledarens ekonomi, uppger att han i själva verket är en av världens rikaste män.

Vladimir Putins förmögenhet – så rik är han

Finansmannen Bill Browder, som har ett förflutet som investerare i Ryssland, gjorde en grov beräkning av Vladimir Putins ekonomiska tillgångar innan en senatutfrågning 2017.

Han uppskattade då att Putin hade en förmögenhet som uppgick till ungefär 200 miljarder dollar, vilket motsvarar drygt 1 950 miljarder svenska kronor, vilket Nyheter24 tidigare rapporterat om

– Vi är långt norr om detta belopp nu, även om jag inte gjort något försök att räkna på det nu, sade Browder tidigare i mars.

Putin och ledningen i Kreml dementerar dock ständigt uppgifterna om presidentens rikedomar.

Putin får "allt han pekar på"

Faktum är att Vladimir Putin, enligt Stefan Hedlund som är professor i öststatsforskning vid Uppsala universitet, har så kallad "förfoganderätt" över allt inom Rysslands gränser.

– Vad Putin påstås äga via bulvaner spelar ingen roll för allt han pekar på får han. Han kan i egenskap av president gå fram till vem som helst av oligarkerna och säga ”nu tar jag ditt oljebolag eller ditt palats” och då får han det, säger Hedlund till Expressen.

Var är Putins pengar och tillgångar?

Vladimir Putins påstådda miljardtillgångar ska, enligt experter, vara gömda genom avancerade finansiella system och lösningar. 

Bland annat ska flera personer, inom Putins närmaste krets, agera bulvaner och stå som ägare på företag och tillgångar som egentligen tillhör presidenten, vilket bland andra Yle rapporterat om tidigare.

Till exempel ska det palats, beläget vid Svarta havet, som pekats ut som Putins av oppositionsledaren Aleksej Navalnyj ägas av den ryske ledarens vän Arkadij Rotenberg på papper. Här kan du läsa mer om palatset.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!