Putins hemliga palats – strippstång, hockeyrink och mögel
I palatset och på anläggningen ska det finnas en egen kyrka, en egen hamn och en strippklubb. - Foto: Alexei Nikolsky och Wikimedia Commons

Putins hemliga jättepalats – strippstång, hockeyrink och mögel

Egen vingård, underjordisk hockeyrink, kyrka och en strippstång. Den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har släppt bilder inifrån palatset för 11 miljarder som påstås tillhöra Vladimir Putin. Men bakom den lyxiga fasaden döljer sig stora problem.


Rysslands president Vladmir Putin har i hemlighet låtit bygga ett jättepalats vid Svarta Havet i sydvästra Ryssland. Palatset ska ha kostat 100 miljarder rubel, vilket motsvarar drygt 11 miljarder svenska kronor. 

Uppgifterna kommer från, den just nu fängslade, ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj och hans organisation som publicerat bilder av vad som ska vara palatsets exteriör och interiör. 

Ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Foto: TT

Källan är främst personer som arbetat med palatset och chockats av överdådet, enligt Navaljnys organisation. 

Putins hemliga palats: Hockeyrink, egen kyrka och vingård 

Palatset och dess anläggning innehåller, enligt Aleksej Navalnyj, bland annat en underjordisk hockeyrink, en amfiteater, ett ogenomträngligt staket, en egen hamn, vakter, kyrka, vingård, samt en underjordisk tunnel direkt till havet. Navalnyj kallar palatset för en egen stat. Det här berättar han i en Youtube-video som just nu har 122 miljoner visningar. 

Jättepalatset ligger vid Svarta Havet. Foto: Wikimedia Commons

Enligt Navalnyj har Putin, via en avancerad korruptionsplan under flera års tid, kunnat gömma undan flera miljarder rubel för att kunna bygga palatset. 

Vladimir Putin förnekar att palatset är hans

Både Vladimir Putin och Kreml har dock förnekat att palatset skulle tillhöra den ryske presidenten. Därefter har även oligarken och Putins tidigare sparring-partner i judo, Arkady Rotenberg, hävdat att det är han som äger det. 

Vladimir Putin och Arkady Rotenberg. Foto: Alexei Nikolsky/TT

Putins lyxiga palats – har en egen strippklubb

Rummen ska vara utsmyckade med sammet, lyxiga mattor, marmorgolv, dyra möbler samt takdekorationer som är tillverkade för att likna Vinterpalatset i Sankt Petersburg, skriver CNN. I palatset ska det även finnas en lounge med vattenpipor, en scen och något som beskrivs som en dansstång. 

Palatsets innergård. Foto: Wikimedia Commons

Byggarbetarna: Putins palats är fullt av mögel

Men bakom den lyxiga fasaden har det dolts stora problem. Ryska BBC har pratat med flera av byggarbetarna som jobbat med palatset mellan 2005 och 2020, både med att bygga det och sedan renovera bostaden. 

De bekräftade många av påståendena i Navaljys video. Bland annat att palatset behövde renoveras delvis på grund av mögelangrepp.

Palatset har behövt genomgå omfattande renoveringar. Foto: Wikimedia Commons

"Vi blev chockade"

 Två byggarbetare uppger att de själva har sett möglet. 

– Väggar och tak var täckta av mögel, vanligt grönt mögel. Men på vissa platser till och med svart. Det hade påverkat hela byggnaden. Vi blev chockade, säger en av dem till BBC. 

Palatset byggdes med gipsskivor fästa på huvudväggarna och möglet bildades mellan betongväggarna och gipsskivorna. 

Palatset är utsmyckat med takdekorationer för att likna Vinterpalatset i Sankt Petersburg. Foto: Wikimedia Commons

Byggarbetarna uppger att hela byggnaden behövdes desinficeras minst två gånger. De tror att problemen beror på både byggnadens närhet till havet och bristande ventilation. 

Problemen steg till ytan när en gipsbit nästan föll på en städare. Från början var planen att göra ytliga renoveringar, men när de väl hade öppnat upp de “falska väggarna” uppger en av byggarbetarna att de insåg att möglet hade spridit sig över hela huset.

Källor: CNN, BBC, SVT, Aftonbladet, Expressen

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!