Flera individer som kritiserat Vladimir Putin har mördats genom åren.
Flera individer som kritiserat Vladimir Putin har mördats genom åren. - Foto: Alistair Fuller/AP/TT, Novaja Gazeta/AP/TT och Fredrik Sandberg/TT

Här är Putin-kritikerna som blivit mördade: "Ännu en fabricering"

Rysslands president Vladimir Putin har länge varit föremål för omfattande kritik och genom åren har flera av de allra främsta kritikerna gått tragiska, och mystiska, människoöden till mötes. Nyheter24 återger några av morden.


Vladimir Putin har suttit vid makten i Ryssland i nära två decennier och innan dess var han chef för Ryska federationens federala säkerhetstjänst (FSB). 

Under alla dessa år har Putin, och hans styre, mött hård kritik och många av de som riktat kritik mot den ryske ledaren har gått mörka öden till mötes.

Giftmordet på Aleksandr Litvinenko

Efter att ha varit anställd inom både KGB och FSB under flera års tid fick Aleksandr Litvinenko i uppdrag att mörda den ryske oligarken Boris Berezovskij – en man han anlitats av vid sidan om sin tjänst inom myndigheterna, enligt SvD.

Litvinenko vägrade inte bara att utföra uppdraget, utan han berättade också öppet om mordplanerna, vilket ledde till att han fick sparken och senare fick fly Ryssland. 

Aleksandr Litvinenko. Foto: Alistair Fuller/AP/TT

År 2000 hamnade han till slut, tillsammans med sin familj, i Storbritannien där han fortsatt riktade hård kritik mot Vladimir Putin och den ryska regimen, samtidigt som han arbetade för den brittiska underrättelsetjänsten MI6. 

Men bara drygt sex år senare, i november 2006, förgiftades Litvinenko med polonium-210 på ett hotell i London, vilket ledde tills hans död bara tre veckor senare. 

– Jag hade hela tiden känt på mig att de ville döda mig, sade han innan han avled på sjukhus, enligt SvD.

I september 2021 slog Europadomstolen fast att det var Ryssland som låg bakom mordet på regimkritikern, vilket bland andra Yle då rapporterade om.

Dödsskjutningen av Anna Politkovskaja

Innan Aleksandr Litvinenko dog beskyllde han den ryska ledningen för att ha legat bakom mordet på den regimkritiska journalisten Anna Politkovskaja

Politkovskaja, som i tidningen Novaja Gazeta rapporterat om de människorättsbrott som begåtts i Tjetjenien, var en nagel i ögat på ledningen i Kreml och i oktober 2006 sköts hon till döds i sitt hyreshus i Moskva.

– Min första tanke är att Anna dödades för sin yrkesverksamhets skull. Vi kan inte se något annat motiv, sade Vitalij Jarosjevskij, vice chefredaktör för Novaja Gazeta, efter mordet, enligt SVT

Anna Politkovskaja. Foto: Novaja Gazeta/AP/TT

År 2014 dömdes fem män till fängelse för inblandning i mordet, som enligt New York Timesska ha varit ett beställningsjobb. Vem som betalat för mordet är fortsatt okänt, men många är övertygade om ett Kreml varit inblandade.

– Själv är jag övertygad om att det högsta maktskiktet från början visste hur det hela hade gått till och vem som var beställaren, har Politkovskajas bror Ilja Politkovskij tidigare sagt till DN och fortsatte då vidare:

– Säkerhetstjänsten FSB gjorde en egen undersökning parallellt med polisen, men den begravdes och vi vet inte vad de kom fram till.

Människor lämnar blommor vid Poliskovskajas bostadshus. Foto: Dmitry Lovetsky/AP/TT

Denis Voronenkov sköts till döds

Denis Voronenkov var under flera år verksam som politiker i den ryska duman. 

I slutet av 2016 lämnade han dock Ryssland, vars politiska utveckling han börjat rikta kritik mot, och flyttade till Ukraina där han också blev medborgare, enligt SvD.

Nästföljande år, i mars 2017, sköts han till döds utanför ett hotell i centrala Kiev. Angriparen, en ukrainsk medborgare, dog även han efter att ha blivit skjuten av Voronenkovs livvakt. 

Denis Voronenkov. Foto: Oleksandr Synytsia/AP/TT

Riksåklagaren i Ukraina, Jurij Lutsenko konstaterade senare, enligt CNN, att Voronenkov varit ett nyckelvittne i ett rättsmål om förräderi mot landets tidigare president Viktor Janukovytj. Han hade en god relation till Ryssland, men avsattes efter omfattande protester år 2014.

Voronenkov hade också fördömt Rysslands annektering av Krimhalvön.

Brottplatsen i Kiev. Foto: Sergei Chuzavkov/AP/TT

Ukrainska myndigheter menade på att det var ett beställningsmord från en FSB-officerare, och den dåvarande presidenten i landet, Petro Poroshenko, hävdade att det var den ryska ledningen som låg bakom det hela, enligt The Independent

Kreml tillbakavisade dessa anklagelser.

Boris Nemtsov sköts ihjäl vid Kreml

Den ryske oppositionspolitikern och tidigare vice premiärministern Boris Nemtsov påtalade korruption i den ryska regimen, kritiserade annekteringen av Krimhalvön och var i flera år en av Vladimir Putins allra främsta kritiker.

I februari 2015 sköts han till ihjäl, med flera skott, i närheten av Kreml i Moskva. Fem tjetjenska män greps och dömdes senare för mord respektive medhjälp till mord, vilket bland andra Yle rapporterade om.

Boris Nemtsov. Foto: Fredrik Sandberg/TT

I mars 2022 kunde BBC, tillsammans med de grävande sajterna Bellingcat och The Insider, avslöja att Nemtsov förföljts av en agent med koppling till ryska FSB i drygt ett år innan mordet. 

Vladimir Putins talesperson Dmitry Peskov avfärdade dessa uppgifter.

– Allt detta har ingenting att göra med den ryska regeringen. Det ser ut som ännu en fabricering.

Nikolaj Glusjkov ströps i sitt hem

Den ryske affärsmannen Nikolaj Glusjkov, som var en utpräglad Putin-kritiker, levde i exil i Storbritannien sedan 2010 efter att ha dömts för bedrägeri då han var biträdande direktör vid flygbolaget Aeroflot.

Nikolaj Gluskjov. Foto: Pavel Smertin/AP/TT

I mars 2018 hittades Glusjkov död i sitt hem i New Malden i sydvästra London. Vid första anblick såg det ut som att affärsmannen begått självmord, men en obduktion visade att detta sannolikt var ett sätt att dölja det faktum att han blivit mördad genom strypning, rapporterade BBC.

Ingen har gripits för mordet, men misstankar har riktat mot Kreml – särskilt eftersom Glusjkovs nära vän Boris Berezovskij, som också öppet kritiserat Putin, också hittats död i sitt hem i Storbritannien år 2013.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!