Poliser spärrar av en väg efter skottlossning i La Castellane, i Marseilles 15:e arrondissement, i februari 2015.
Poliser spärrar av en väg efter skottlossning i La Castellane, i Marseilles 15:e arrondissement, i februari 2015. - Foto: TT

Väldig våldsvåg i utanförskapets Marseille

Vissa skjuts ihjäl med automatvapen. Andra stängs in i bilar som sticks i brand. Några är barn.I Marseilles förorter – bland landets och Europas fattigaste områden – hamnar unga i skottlinjen när narkotikagäng drar i trådarna.Våldsspiralen fortsätter trots politiska larm och löften.


Fakta: Marseille

Marseille är Frankrikes näst största stad, med drygt 870 000 invånare i själva staden och omkring 1,7 miljoner i storstadsområdet (där grannstaden Aix-en-Provence ingår).

Den ligger mitt på den franska sydkusten, precis väster om Rivieran, i departementet Bouches-du-Rhône och regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur.

Marseille är också Frankrikes näst äldsta stad, då den grundades som den grekiska kolonin Massalia omkring 600 år före vår tideräkning.

Marseille har alltid varit en viktig hamnstad, men desto mindre på senare år. Arrondissementen i norr är fattiga områden, medan de i söder är desto mer välbärgade. Arbetslösheten är ihållande hög.

Staden har en lång tradition av en mångkulturell befolkning och till exempel bosatte sig många algerier där på 1960-talet.

Kända landmärken är den gamla hamnen (Vieux port) och katedralen Notre-dame-de-la-garde, som tornar upp på en höjd över staden.

Stadens fotbollslag Olympique Marseille är historiskt ett av Frankrikes mest framgångsrika.

Staden har en tradition av starka och långvariga borgmästare. 1953–1986 var det Gaston Defferre (Socialistpartiet) och 1995–2020 Jean-Claude Gaudin (Republikanerna). I dag är det Benoît Payan, som företräder en bred vänsterallians.

För några veckor sedan, på söndagskvällen den 6 mars, jagas en man på moped av två bilar genom norra Marseille. De skjuter mot honom med automatvapen och strax därpå hittas den jagade mopedisten, en 31-årig man, död på en trottoar. Något senare hittas två bilar i brand, och i dem resterna av två automatvapen.

Två dagar senare kör en 22-årig man bil i en annan av stadens norra förorter när någon plötsligt öppnar eld. Omkring 30 skott med automatvapen riktas mot bilen. Föraren dör, medan en passagerare lyckas fly.

Områdena där mordoffren hittades är ökända knutpunkter i den utbredda narkotikahandeln i Quartiers nord – den norra delen av Marseille där miljonprojekt med bedagade betongbyggnader tornar längs beigea bergssluttningar, där folket är fattigast i Frankrike och där våldet har skenat över lång tid.

Marseilles norra områden, Quartiers nord, omfattar ungefär arrondissementen 13, 14, 15 och 16.

Barn ihjälskjutna

Under 2021 trappades våldet upp med rekordmånga så kallade uppgörelser (règlements de comptes, vilket ihjälskjutningarna regelmässigt benämns som i franska medier): 39 stycken i Marseille med omnejd. Automatvapen används, inte sällan i dagsljus. Kvarlevor av offer hittas ofta i utbrända bilar, efter det att mördarna iscensatt vad poliser cyniskt har börjat kalla en "Marseille-grill".

Våldet kulminerade under sommaren. I juli dödades en 17-årig flicka som satt i en bil som blev beskjuten. Det följdes av en rad skjutningar, där en 16-årig pojke och en 18-årig man var två av dödsoffren.

En sen onsdagskväll i augusti ljöd en lång rad automatvapenskott vid en korsning i Marronniers, ett annat problemkantat område i norra Marseille. Två 14-åringar och en 8-åring träffas av skotten. 14-årige Rayanne, som träffas i buken och i sina ben, dör inom loppet av några minuter.

De tre barnen befann sig i närheten av en av gängens droghandelsplatser, men Rayannes anhöriga insisterar att han inte var en av de många unga som dragits in i den verksamheten. En sorgemarsch, eller demonstration, utlystes för att de skyldiga ska ställas till svars.

— Det här var ingen "uppgörelse", det här var ett mord, sade 14-åringens moster till tidningen La Provence.

Frankrikes president Emmanuel Macron på besök i en grundskola i Malpassé, i Marseilles 13:e arrondissement. Bild från i höstas.

Aktuellt inför valet

Med drygt ett halvår kvar till presidentvalet placerade president Emmanuel Macron Marseille högst på dagordningen. Vid ett uppmärksammat tredagarsbesök i höstas utlovade han en mångmiljardsatsning och sade att staden låg honom särskilt nära hjärtat.

— Marseilles norra områden utgör en möjlighet för oss om vi ger oss själva medlen att investera i människorna och återuppbygga platserna, sade Macron.

Presidenten besökte en nedgången förortsskola och meddelade att merparten av satsningen ska gå till upprustning av skolor. Mycket går till polisen. Macron utlovade närmare 200 nya poliser för att angripa "parasiterna", drogsmugglarna, varpå Marseilles borgmästare sade sig behöva fyra gånger så många.

Det dödliga våldet har fortsatt under 2022. Endast en av de utlovade poliserna har kommit på plats, sade polisfackombudet Eddy Sid till France Info för en månad sedan.

— Men vi har ännu gott hopp om att de ska anlända.

Invånare i Marseille-området Malpassé (som kan översättas till ungefär "malplacerad", eller att något har "gått dåligt") kikar ut från sina fönster när president Macron är på besök, den 2 september 2021. Arkivbild.

Le Pen på polistur

Där Emmanuel Macron ser grogrunden för ett framtidens Frankrike ser hans meningsmotståndare resultatet av politiska misslyckanden. Ytterhögern pekar framför allt på invandring och vänstern på uteblivna investeringar.

Nationalistledaren Marine Le Pen besökte Quartiers nord i november. Efter en halvtimmes tur i bil med patrullerande poliser lovade hon att förklara krig mot droggängen, där polisen bland annat får större marginaler att använda våld i självförsvar, om hon kommer till makten.

Många av dödsskjutningarna i Marseille begås med automatvapen av Kalasjnikov-typ. Här visar en tulltjänsteman ett sådant vapen vid en rannsakan av en bil i Marseille. Arkivbild.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Här är påskens olycksvägar

Påsken är en av de mest trafikintensiva helgerna på året. Hundratusentals bilar är ute på vägarna. Här är Sveriges 30 mest olycksdrabbade vägar under påskhelgen de senaste fem åren:

Se upp i påsktrafiken - välj stora vägar

Påsktrafiken kan bli intensiv när många i dag ger sig iväg för helgfirande - särskilt till fjällen. Man kanske behöver lite extra tid så se till att ta höjd för det, säger Felicia Danielsson, kommunikatör på Trafikverket.

Man mördade bekant med sparkar och slag

En 42-årig man döms till 16 års fängelse för att ha mördat en man i 65-årsåldern i Mölndals kommun, skriver GP.

Misstänkt handgranat på polisstation

En stor insats pågår på Flemingsbergs polisstation i Stockholm. Enligt flera medier ska det röra sig om en handgranat som påträffats.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Vänersborg

"På E45 strax söder om Brålanda har en personbil kört in i ett mitträcke.", skriver polisen på sin hemsida.