Kriget i Ukraina
Flera ukrainska kvinnor har vittnat om de grymheter som de ryska soldaterna ska ha utsatt civilbefolkningen för. - Foto: Felipe Dana/TT och Oleksandr Ratushniak/TT

Uppgifter: Kvinnor klipper håret – för att undvika att våldtas

Ukrainska kvinnor har klippt sig för att vara "mindre attraktiva" och undvika att bli våldtagna av ryska styrkor. Detta uppger Maryjna Beschastna, biträdande borgmästare i staden Ivankiv utanför Kiev, i en tårfylld intervju.


Biträdande borgmästare i Ivankiv utanför Kiev, Maryjna Beschastna, säger till ITV News att två systrar, 15 och 16 år gamla, från staden blev våldtagna av ryska soldater. Beschastna uppger att kvinnor ska ha dragits ut i håret från källare de höll sig gömda i. 

Uppgifter från ukrainsk borgmästare: Kvinnor klipper håret – för att göra sig "oattraktiva"

Maryjna Beschastna hävdar att kvinnor i Ukraina har valt att klippa sitt hår kort i ett desperat försök att göra sig “oattraktiva”. Detta för att undvika att bli våldtagna av ryska soldater efter larm om övergrepp i staden. 

– För att ingen skulle titta på dem, säger en gråtande Beschastna i inslaget

Staden Ivankiv var ockuperad av ryska styrkor i 35 dagar. Därefter återtog ukrainska styrkor kontrollen över staden igen. 

Rapporter om att ryska soldater våldtar ukrainska kvinnor

Allt fler ukrainska kvinnor och flickor berättar för människorättsorganisationer, polisen och media om de grymheter som de har utsatts för under invasionen i landet. Omfattningen av sexuella övergrepp av ryska soldater ska vara enorm, rapporterar The Guardian

Internationella människorättsorganisationen Human Rights Watch anklagade under söndagen Ryssland för krigsbrott i Ukraina. 

Organisationen har dokumenterat flera fall av hur ryska militära styrkor begått krigsbrott mot civila, däribland våldtäkt, i ockuperade områden i Tjernihiv, Charkiv och Kiev-regionerna i Ukraina, något som Nyheter24 tidigare har rapporterat om.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!