Delegationer från Ukraina och Ryssland har mötts för förhandlingar.
Delegationer från Ukraina och Ryssland har mötts för förhandlingar. - Foto: Mikhail Klimentyev/AP/TT och Ukrainian Presidential Press Office/AP/TT

Det kan hända med Zelenskyj om en överenskommelse nås

Delegationer från Ryssland respektive Ukraina har mötts för förhandlingar vid flera tillfällen. Men vad skulle en överenskommelse egentligen innebära för den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj? Nyheter24 frågade Hugo von Essen, analytiker vid Utrikespolitiska institutet.


Ett fullskaligt krig pågår i Ukraina sedan den 24 februari då ryska trupper invaderade landet. Här kan du läsa om vad som hände under krigets första månad.

Sedan dess har delegationer från Ukraina och Ryssland mötts för förhandlingar, allra senast i Turkiets största stad Istanbul. Läs mer om kraven som den ukrainska delegationen då ska ha lagt fram här.

Ändras hotbilden mot Zelenskyj?

Men om man, genom förhandlingar, lyckas komma fram till någon slags överenskommelse, vad händer då med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som beskrivits som den ryska militärens främsta måltavla?

Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

– I ett sådant läge skulle jag inte säga att Zelenskyj är i större fara från ryskt håll än vad han redan är nu. Han skulle aldrig gå med på en deal som inte inkluderar att han får sitta kvar vid makten, säger Hugo von Essen, analytiker på Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet, till Nyheter24.

Måste finnas stöd för avtal med Ryssland

Men även om hotet mot Volodymyr Zelenskyj från ryskt håll sannolikt inte skulle öka finns det risker som kan uppstå på hemmaplan.

– Det finns goda skäl att tro att hans maktposition kan hotas inifrån landet om han skulle gå med på en deal som upplevs offra för mycket av Ukrainas självständighet. Om en tillräckligt stor andel av befolkningen inte tycker att han skulle gått med på den överenskommelsen, säger Hugo von Essen och fortsätter:

– Man kan tänka sig att det skulle kunna vara inrikespolitiskt väldigt farligt om det inte finns tillräckligt mycket stöd hos folket. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!