Joe Biden anklagar Vladimir Putin för folkmord.
Joe Biden anklagar Vladimir Putin för folkmord. - Foto: Carolyn Kaster/AP/TT och Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Biden anklagar Putin för folkmord – Macron håller inte med

USA:s president Joe Biden anklagar Vladimir Putin för att begå folkmord i Ukraina. Den bilden delas inte av regeringarna i Frankrike och Norge.
– Jag skulle vara försiktig med sådana termer, säger Emmanuel Macron.


Fakta: Krigsförbrytelser

Krigsförbrytelser delas in i olika nivåer.

Krigsförbrytelser: Kallades tidigare folkrättsbrott och är ett samlingsnamn för brott mot den internationella humanitära rätten som begås i samband med krig. Det kan vara brott som våldtäkt, tortyr eller anfall riktade mot civila. Att en enda civil skjuts eller att en fånge misshandlas kan räknas som krigsförbrytelse.

Brott mot mänskligheten: Om krigsförbrytelser görs på ett omfattande sätt eller är systematiskt riktat mot en grupp civila räknas det som brott mot mänskligheten.

Folkmord: Det som avgör om något är ett folkmord är syftet bakom krigsförbrytelserna, som att döda en person med syftet att förinta helt eller delvis en nationell, etnisk, rasmässigt bestämd, eller en religiös folkgrupp. Även tortyr eller våldtäkt kan utgöra folkmord.

Källa: Åklagarmyndigheten

Det var i ett tal i Iowa på tisdagen som Joe Biden gick längre än han tidigare gjort i sitt fördömande av Rysslands president Vladimir Putin, och anklagade honom för att begå folkmord i Ukraina.

— Ekonomin i hemmet, eller er möjlighet att fylla på tanken på bilen, inget av det ska hänga på huruvida en diktator förklarar krig och begår folkmord ett halv jordklot bort, sade presidenten i talet, rapporterar AFP.

Ställer sig inte bakom

Hans kollega i Frankrike, president Emmanuel Macron, vill inte gå så långt.

— Jag skulle vara försiktig med sådana termer eftersom de här två folken (Ryssland och Ukraina) är bröder, säger han till France 2.

Inte heller Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt ställer sig bakom utspelet. Hon påpekar att begreppet är juridiskt och slogs fast av FN:s folkmordskonvention 1948.

"Norge uttalar sig därför generellt inte om övergrepp riktat mot en specifik grupp kan klassas som folkmord uatn att detta först har slagits fast i domstol", skriver Huitfeldt i ett mejl till nyhetsbyrån NTB.

Välkomnades av Zelenskyj

Det var oklart om uttalandet var spontant eller om det stod i presidentens manus, men Joe Biden bekräftade senare ordvalet.

— Ja, jag kallar det folkmord, sade han till journalister.

— Det har blivit tydligare och tydligare att Putin helt enkelt försöker att utradera idén om att ens kunna vara en ukrainare, säger Biden enligt AFP.

Bidens ställningstagande applåderades av Volodymyr Zelenskyj på Twitter.

"Att kalla saker för deras riktiga namn är grundläggande för att stå upp mot ondska", skrev Zelenskyj och påminde om att Ukraina behöver mer tunga vapen.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

3 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.