Roman Abramovitj​ Turkiet
Roman Abramovitj​ har sedan tidigare flyttat sin superyacht My Solaris till Turkiet. - Foto: Matt Dunham/TT och AP/TT

Här uppges rika ryssar köpa lägenheter – för att få "gyllene pass"

Turkiet håller på att förvandlas till en fristad för ryska oligarker och deras förmögenhet. Här parkerar de sina superyachter, och uppges köpa flera lägenheter på samma gång för att få så kallade "gyllene pass".


Rika ryssar, varav “vissa av dem är oligarker”, uppges köpa så mycket som fyra lägenheter på en och samma gång i Turkiet, för att kunna kvalificera sig för ett medborgarskap där. Detta uppger VD:n för det Istanbulbaserade fastighetsbolaget Golden Sign till The Wall Street Journal.

Turkiet erbjuder "gyllene pass" till rika ryssar

Gül Gül, VD för Golden Sign, har tidigare sagt till Reuters att hennes företag säljer sju till åtta fastigheter till ryssar "varje dag", och sa att de ofta betalar kontant eller "tar med guld".

Vid samma tillfälle berättade hon för nyhetsbyrån att hennes kunder är rika ryssar, men inte oligarker. Men hon berättade däremot senare för Wall Street Journal att “några” är oligarker. 

Liksom många andra länder har Turkiet ett system för investeringar i utbyte mot medborgarskap – vanligtvis kallat “gyllene pass” eller “gyllene visum”. 

Turkiet – en fristad för utstötta oligarker

Turkiet ger medborgarskap till utländska investerare som köper fastigheter värda minst 250 000 dollar, motsvarande drygt 2,3 miljoner svenska kronor, och åtar sig att behålla den i minst tre år. 

På så sätt kan investerare, däribland rika ryssar som vill undkomma sanktioner, få ett turkiskt pass på så kort tid som tre månader – en av de snabbaste handläggningstiderna i Europa. 

Ryska investeringar i Turkiet har ökat så mycket sedan invasionen av Ukraina att Gül Güls ryska kunder nu är fler än hennes tidigare skara kunder, säger hon till Wall Street Journal

Förutom köp av lägenheter har Turkiet visat sig vara en populär plats dit oligarker, så som Roman Abramovitj, flyttar sina superyachter. Detta då Turkiet har valt att inte sanktionera Ryssland, något som gjort landet till en både fysisk och ekonomisk fristad för oligarker och deras tillgångar.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!