Ryska oligarker
Ryska oligarker - Foto: Mikhail Klimentyev/TT, Dmitry Dukhanin/TT

Pengarna, sanktionerna och relationen till Putin – allt om ryska oligarker

Under våren 2022 har ryska oligarker fått stor uppmärksamhet i medier. Men vad betyder egentligen oligark? Och vad skiljer en oligark mot en vanlig miljardär? Nyheter24 förklarar det nedan!


Rika och inflytelserika oligarker är måltavlor för sanktioner från EU, USA, Storbritannien med flera. De är Vladimir Putins närmast förtrogna, och många av dem är några av de rikaste i Ryssland. Några av dem har redan fått sina tillgångar frysta.

Men vad är skillnaden på en oligark och en vanlig miljardär, och hur mycket pengar har dem? Nyheter24 listar här att du behöver veta om ryska oligarker. 

Foto; Mikhail Klimentyev/TT

Vad är en oligark?

Oligark är ett politiskt begrepp som kommer från grekiskan och betyder ett fåtal personer som styr – detta genom att de har en ärvd titel eller annan tillgång till kapital. 

Definitionen av en oligark är en extremt rik person som är medlem av en oligarki. En oligarki syftar till en mäktig, begränsad elit som styr ett land. Oligarker kopplas oftast till Ryssland, då ett fåtal personer efter Sovjetunionens upplösning, drog nytta av privatiseringsprocessen och blev miljardärer. 

Oligarker – Ryssland

Mer än hälften av de som är miljardärer i Ryssland har en koppling till råvarusektorn – så som olja, mineraler och gas. De har även en politisk koppling.

Ryska oligarker som styr landet, besitter en extrem förmögenhet. Det handlar om affärs- och industripersoner med stort finansiellt och politiskt inflytande. 

Foto: Janerik Henriksson/TT

Vad är skillnaden på en oligark och en vanlig miljardär?

En oligark är, precis som en miljardär, extremt rik. Det som skiljer dem åt är att oligarker oftast har en koppling till råvarusektorn och den politiska ledningen. 

Vilken är den rikaste oligarken? 

Tidigare har begreppet oligark haft en tydlig koppling till makt. Idag används oligark för alla ryssar som är extremt förmögna.

Forbes lista över de rikaste människorna i världen 2021 kommer Ryssland på plats 55. Det är Vladimir Potanin med sin uppskattade förmögenhet på 247 miljarder kronor. Här kan du läsa mer om de 11 mäktigaste ryska oligarkerna!

Foto: Alexander Zemlianichenko/TT

Hur många oligarker finns det 2022?

På Forbes lista över de rikaste människorna i världen, finns det över 80 registrerade ryska miljardärer. Huruvida de kan klassificeras som oligarker eller inte, är en pågående diskussion. 

Det finns just nu enbart två kvinnor på listan. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!