Mikhail Fridman och Aleksej Mordasjov är några av de få som riktat kritik mot Rysslands krig.
Mikhail Fridman och Aleksej Mordasjov är några av de få som riktat kritik mot Rysslands krig. - Foto: Stella Pictures, Mikhail Tereshchenko/TT och Wikimedia Commons

Rysslands rika elit talar ut – de är kritiska mot kriget

Några av Rysslands allra rikaste har valt att rikta kritik mot Putins invasion av Ukraina. Ingen har direkt nämnt presidentens namn men de höjda rösterna kan signalera om ett visst motstånd mot kriget bland de högprofilerade oligarkerna.


Den 24 februari invaderade ryska styrkor det nu krigsdrabbade Ukraina, på order av president Vladimir Putin. Sedan dess har västvärlden riktat sanktioner mot Rysslands oligarker.

Det rör sig inte om särskilt många, och ingen av dem nämner Vladimir Putins namn rakt ut, men några av de allra rikaste männen i Ryssland har, med viss försiktighet, uttryckt sitt missnöje med kriget i Ukraina

Det här är några av de få ryska miljardärer som har kritiserat Kreml – däremot med olika starkt eftertryck i sina uttalanden. 

Oligarken Mikhail Fridman – kritiserade kriget i brev till anställda 

Mikhail Fridman blev en av de första som kommenterade Vladimir Putins invasion av Ukraina. 

Grundaren av Rysslands största privata bank Alfa Bank och en av landets rikaste män uttalade sig i strax efter krigets start och krävde då ett slut på “tragedin och blodsutgjutelsen”. Detta ska han enligt CNBC ha skrivit i ett brev till anställda på hans Londonbaserade riskkapitalbolag Letterone. 

Mikhail Fridman. Foto: Pavel Golovkin/TT

Oleg Deripaska om Putins krig: "Fred är väldigt viktigt"

Den ryske oligarken Oleg Deripaska, som gjort en stor förmögenhet inom aluminiumindustrin och som står nära Vladimir Putin, har stått med på USA:s sanktionslista sedan 2018.

I början av april i år hamnade han även, med anledning av kriget i Ukraina, med på EU:s sanktionslista. 

“Fred är väldigt viktigt! Förhandlingar måste inledas så snart som möjligt”, har Deripaska skrivit på Telegram enligt The Guardian

Oleg Deripaska. Foto: Mikhail Klimentyev/TT

Oleg Tinkovs kritik: Lägg pengar på cancerforskning 

Entreprenören och bankmannen Oleg Tinkov har öppet kritiserat kriget. Enligt CNBC har han kallat det för “otänkbart och oacceptabelt”. Han har även uppmanat länder att lägga pengar på cancerforskning och “inte på krig”.

Nyheter24 rapporterade i förra veckan om Tinkovs senaste känga mot Putin och kriget

"Jag ser inte en ENDA fördel med det här galna kriget. Oskyldiga människor och soldater dör", skrev Tinkov då. 

Oleg Tinkov. Foto: Stella Pictures

Aleksej Mordasjov om Rysslands krig i Ukraina: "Tragedi" 

Stålmagnaten Aleksej Mordasjov är sanktionerad av EU till följd av invasionen, och har också tagit avstånd från kriget. Däremot har Mordasjov samtidigt rapporterats vara oförstående kring de sanktioner som riktats mot honom.  

I samband med sanktioneringen gjorde Mordasjov ett uttalande där han krävde ett slut på Rysslands krig i Ukraina som han kallade en “tragedi för två broderliga folk”, enligt The Guardian

– Det är hemskt att ukrainare och ryssar dör, att folk lider och att ekonomin kollapsar. Vi måste göra allt i vår makt för att hitta en väg ut ur konflikten i närtid och få stopp på blodbadet, har Mordasjov sagt. 

Aleksej Mordasjov. Foto: Mark Lennihan/TT

Vladimir Potanin om invasionen: Bör inte "Smälla igen dörren"

Vladimir Potanin är en av Rysslands rikaste män och har uttryckt sitt missnöje framförallt till hur Kreml har sagt att man kommer svara på västvärldens sanktioner. 

Vladimir Putin tillsammans med Vladimir Potanin. Foto: Mikhail Klimentyev/TT

– Vi måste framställas som respektabla och samlade, och våra ansträngningar bör inte riktas mot att “smälla igen dörren” utan på att bibehålla Rysslands ekonomiska position på marknaden som vi har bemästrat så länge, sa Potanin den 11 mars, enligt Bloomberg.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!