Spekulationerna kring Vladimir Putins hälsa är många.
Spekulationerna kring Vladimir Putins hälsa är många. - Foto: Russian Presidential Press Service/AP/TT och Skärmavbild/AFP/TT

Ny video på Putin spär på rykten om Parkinson – men är han sjuk?

Spekulationerna kring president Vladimir Putins hälsa har varit många och vissa har menat på att videoklipp indikerar att han lider av Parkinsons sjukdom. Men är den ryske ledaren verkligen sjuk?


Hela världens blickar har, sedan den ryska invasionen av Ukraina, riktats mot Rysslands president Vladimir Putin

Men ledarens framträdanden i offentligheten under de senaste veckorna har väckt frågor om hans hälsa.

Ryktet: Vladimir Putin har Parkinsons sjukdom

Det var under förra veckan, när en video från ett möte mellan Vladimir Putin och Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu släpptes, som spekulationerna kring presidentens hälsa tog ny fart.

I videoklippet sågs Putin sitta nedsjunken i sin stol, samtidigt som han greppade tag hårt om bordet framför sig. Det var detta rörelsemönster som föranledde att flera drog slutsatsen att han förmodligen lider av Parkinsons sjukdom. Läs mer om det här.

Vladimir Putins hälsa behöver inte vara dålig

Nu cirkulerar ytterligare en video, men då från en midnattsmässa under den ortodoxa påsken, som spär på ryktena om Parkinson ytterligare. I videon ska Vladimir Putin svaja, slicka sig om munnen och bita sig i läppen flera gånger.

Men enligt Dag Nyholm, specialistläkare i neurologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, tyder inte rörelserna nödvändigtvis på Parkinsons sjukdom – utan snarare nervositet.

– Ja, jag tycker att han ser nervös ut helt enkelt. Man kan tänka sig att man blir torr i munnen när man blir nervös och det har pratats om att han kanske varit mycket socialt isolerad, säger han till Expressen och fortsätter:

– Nu är han i en jättestor kyrka med mycket folk. Han borde vara rädd för sitt liv i stora folksamlingar, så jag tycker det här med att håller på med läpparna och tungan, att det ser ut som att han är nervös och torr i munnen.

Vladimir Putin under midnattsmässan. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Nyholm konstaterar emellertid att muntorrhet skulle kunna vara en biverkning från eventuella mediciner som presidenten tar, men att hans rörelsemönster i övrigt i videoklippet inte tyder på Parkinsons sjukdom.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.