Stockholm

Experten svarar: Kommer Finland gå med i Nato även utan Sverige?

Hur troligt är det att Finland ansöker till Nato utan Sverige?
Hur troligt är det att Finland ansöker till Nato utan Sverige?. Foto: Erik Mårtensson/TT och Stina Stjernkvist/SvD/TT

Natomedlemskap diskuteras just nu flitigt i Finland och Sverige. Men hur troligt är det egentligen att grannen i öst går med i alliansen innan, eller till och med utan, Sverige? Nyheter24 frågade Malena Britz vid Försvarshögskolan.


Läs mer

Den ryska invasionen av Ukraina den 24 februari har gjort att Nato-frågan seglat upp på den politiska agendan i Sverige såväl som Finland.

Finland har kommit något längre i processen mot en Natoansökan, men uppgifter till den finska tidningen Iltalehti har gjort gällande att man kommit överens med Sverige om att ansöka samtidigt. Läs mer om det här.

Uppgifterna har än så länge inte bekräftats från varken finskt eller svenskt håll.

Experten: "Akut behov av skydd"

Men hur troligt är det att Finland ansöker om ett Natomedlemskap innan eller utan Sverige, om Socialdemokraterna mot all förmodan säger nej till ett medlemskap? 

Nyheter24 ställde frågan till Malena Britz, statsvetare och forskare vid Försvarshögskolan.

– Om finska regeringen bestämmer sig för att ansöka om Natomedlemskap så kommer de göra det även om inte Sverige gör det. Det är min bedömning, säger hon till Nyheter24 och fortsätter vidare:

– De har en gräns mot Ryssland och känner, givet kriget i Ukraina, ett ännu mer akut behov av skydd än vad svenska regeringen gör. 

Hur hotbilden mot Sverige skulle förändras i ett sådant scenario är, enligt Britz, svårt att säga.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.