Kroatiens president vill stoppa Finlands och Sveriges eventuella Natomedlemskap.
Kroatiens president vill stoppa Finlands och Sveriges eventuella Natomedlemskap. - Foto: Markus Schreiber/AP/TT och Stella Pictures

Presidenten varnar Sverige för ansökan till Nato: "Farligt"

Tillsammans med Finland tycks Sverige närma sig en ansökan till Nato – något som Kroatiens president nu vill stoppa.
– Jag anser att det vore ett farligt äventyr, säger Zoran Milanovic, enligt SVT.


Den ryska invasionen av Ukraina har gjort att frågan om ett Natomedlemskap seglat upp högt på den politiska agendan i både Sverige och Finland. 

Opinionen i bägge länder, både bland folket och bland politikerna, sakta men säkert blivit allt mer positiv gentemot försvarsalliansen. I Sverige väntar man nu på att Socialdemokraterna ska ta ställning till en ansökan. 

Här kan du läsa om vad som talar för och emot att S säger ja till Nato.

Kroatiens president varnar Sverige: "Farligt"

Nu varnar dock Kroatiens sittande president Zoran Milanovic, som framförallt har en ceremoniell roll i landet, för vad en ansökan från Sverige och Finland kan innebära. 

Dessutom uppmanar han det kroatiska parlamentet att "inte godkänna någons anslutning i Nato" – åtminstone inte förrän vallagen i Bosnien-Hercegovina justeras.

– Jag älskar Finland och Sverige mest i hela världen, men jag har skrivit på för Kroatien så jag måste jobba för Kroatiens intressen. Om Finland och Sverige vill ansluta till Nato så kan vi tala om det, även om jag anser det vara ett farligt äventyr, säger han enligt SVT, som hänvisar till det kroatiska public service-bolaget HRT.

Samtidigt betonar Milanovic som enskild makthavare inte kan stoppa deras ansökan.

Utrikesministern: Stödjer finsk ansökan

Kroatiens utrikesminister Gordon Grlic Radman var, under tisdagskvällen, i samtal med Finlands utrikesminister Pekka Haavisto, som enligt SVT ska ha uppgett på Twitter att hans kroatiska motsvarighet sagt att man kommer stödja en finsk ansökan.

”Han bekräftade att Kroatien stödjer Natos öppen dörr-policy och om Finland väljer att ansöka om Natomedlemskap. Kroatiens regering och parlament kommer vara för ett finländskt medlemskap", skriver Haavisto enligt SVT

Kroatien har varit med i Nato sedan 2009. Läs om övriga medlemsländer här.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Finspång rapporterar om trafikolycka

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Kontanter och egendom värda över 17,5 miljoner kronor. Så lyder resultatet av polisens jakt på kriminellt kapital vid gränsövergångar i syd förra veckan.

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycika mellan en personbil och cyklist inträffar på Pildammsvägen/Ärtholmsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka på Västra esplanaden i Umeå.", skriver polisen på sin hemsida.

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

1 timme sedan
Ledande drivmedelskedjor sänker priserna inför helgen.