Döda oligarker
Flera rika ryska oligarker rapporteras ha hittats döda, efter vad som utreds som självmord. - Foto: Mikhail Klimentyev/TT och Johan Nilsson/TT

Mysteriet kring de döda oligarkerna – så kan Putin vara inblandad

Flera rika ryska oligarker rapporteras ha hittats döda sedan årets start, efter vad som utreds som självmord. Men enligt experter är det sannolikt ingen slump, och det kan röra sig om att de som ifrågasätter Putin och Kreml straffas.


Under årets första månader har ett flertal medlemmar av Rysslands toppskikt hittats döda, under vad många bedömer vara märkliga omständigheter. 

De ryska oligarkerna som hittats döda

Den ryska oligarken Sergej Protosenja har tidigare haft ett toppjobb vid Novatek, och hittades häromveckan hängd i trädgården i en semestervilla i Spanien. Hans fru och dotter hittades inne i huset yxmördade.

Vladislav Avajev, tidigare vice VD för Gazprombank, hittades död i sin lyxlägenhet i Moskva tillsammans med sin gravida fru och 13-åriga dotter. Alla var ihjälskjutna. 

Och den här listan bara fortsätter. Även Vasily Malnikov, Mikhail WatfordAlexander Tyulyakov och Leonid Schulman har hittats avlidna. Här kan du läsa mer om de döda oligarkerna

Alla har hittats döda i samband med krigets start, och alla påstås ha tagit sina liv. Men är det bara en slump, eller inte? Det här är vad experterna tror. 

Därför kan de ryska oligarkerna ha dött – enligt experterna

I SVT:programmet “Ekonomibyrån” diskuteras de uppmärksammade och mystiska dödsfallen, och huruvida det är en slump eller inte. 

– Nej, det är svårt att se att det här skulle vara en slump, med tanke på hur kort tid det varit och hur många det är. Det är svårt att spekulera exakt vad det här beror på, vad de har gjort, varför har man eliminerat just de här?, säger Hugo von Essen, analytiker vid Centrum för östeuropastudier, och fortsätter: 

– Det kan vara att de på något sätt, indirekt eller direkt, har ifrågasatt den politiska riktningen, ifrågasatt kriget, eller om det här var rätt beslut av Putin. Det kan också vara att antingen Putin och hans närmaste krets, eller någon del av säkerhetstjänsten försöker konsolidera sin makt och att det här en en del av en intern maktkamp mellan säkerhetseliten och den ekonomiska eliten. 

Nyligen rapporterades även oligarken Roman Abramovich blivit förgiftad, vilket väcker frågor kring huruvida det här kan vara ett sätt för Putin att tysta kritiker. 

Foto: Alexander Demyanchuk/TT

Teorin om de döda oligarkerna: "En form av utrensning"

Maria Persson Löfgren, utrikesreporter på Sverige Radio, förklarar i "Ekonomibyrån" att hon nyligen har diskuterat fallet kring Vladislav Avajev med en person inom Gazprombank, som ställer sig kritisk till den påstådda dödsorsaken. Enligt Persson Löfgren är han övertygad om att det är "en form av utrensning" som pågår. 

– Vi ska inte göra misstaget att se det som att det finns en ekonomisk elit med någon egen maktbas. Makten är Putin och säkerhetstjänsten, det är de som bestämmer. Så den här ekonomiska eliten, de måste foga sig, de har inget eget maktkapital. Och fogar de sig inte så får de antingen lämna landet, eller också så får de föra en tynande tillvaro, säger Maria Persson Löfgren. 

Dödsfallen kring de döda oligarkerna: "Tyder på att Putin är orolig"

De ryska oligarkernas död är bevis på att Vladimir Putin desperat försöker hålla fast vid makten och få tillbaka kontrollen, enligt experten Nico Hines

– Det tyder på att Putin är orolig, säger han till France 24 och fortsätter: 

– Han försöker få kontroll över de inflytelserika människorna i Moskva, och det tyder på att det viskas och ryktas om människor som potentiellt kan försöka stoppa Putin. 

Även Hines menar att det inte rör sig om någon slump att de ryska oligarkerna hittats döda. 

– Min teori är att de flesta av dessa förmodligen är mord av personer i FSB. Men jag vet inte om det skulle varit direkta order från Kreml.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.