Kriget i Ukraina
Den 24 februari inledde Putin en storskalig militär attack mot Ukraina. - Foto: Alexei Danichev/TT och Emilio Morenatti/TT

Uppgifter: Hemligt dokument avslöjar Putins plan för ny stat

Ett dokument som kopplas till toppskiktet inom Vladmir Putins parti avslöjar planer på att bilda en ny stat, kallad "Södra Rus", i de delarna i södra Ukraina som ockuperas av ryska styrkor. Detta enligt RFE/RL som ska ha kommit över dokumentet.


En textfil som avslöjas av Radio Free Europe/Radio Liberty, daterad från 16 april, rapporteras föreslå att en ny stat ska utropas i de områden i Ukraina som har ockuperats av ryska styrkor – “Södra Rus”. 

Uppgifter: Dokumentet avslöjar planen för en ny stat i Ukraina – "Södra Rus"

Exakt vilka som områden som skulle ingå specificeras inte i dokumentet, men Radio Free Europe kopplar det till färska uppgifter om att Ryssland har planer på riggade folkomröstningar i både Donbass och Cherson-regionen. 

Detta likt vad som skedde före den ryska annekteringen av Krim 2014, då en iscensatt folkomröstning hölls. 

Titeln: "Manifest för den södra ryska folksamlingen"

Dokumentet har titeln “Manifestet för den södra ryska folksamlingen”, och tidigare uttalande från Vladimir Putin angående att Ukraina inte är en legitim stat och att regeringen tagits över av “nazister” och “banditer” upprepas. 

”Som svar på på terror och totalitära påbud av den före detta ukrainska statens ideologi för nazism och Bandera tar vi, i form av Södra ryska folkförsamlingen, makten i egna händer och upprättar den nya staten Södra Rus”, har Radio Free Europe översatt att det står i dokumentet. 

Rus, även känt som Kievrus eller Kievriket, var en löst sammansatt medeltida stat med Kiev som centrum, en föregångare till det moderna Ukraina och Ryssland. 

Metadatan kopplas till Roman Romanov och Putins parti

Dokumentet där staten “Södra Rus” presenteras uppges vara en word-fil där man kan se kopplingar till Roman Romanov i metadatan. Roman Romanov är en högt uppsatt företrädare för Putins parti Enade Ryssland, och uppges ha antingen skrivit eller varit inblandad i texten när den togs fram. 

Myndighetskällor som Radio Europe har pratat med menar att förslaget även har skickats till den rika ryska affärsmannen Konstantin Malofeev, som ska ha bidragit finansiellt till de ryska separatisterna i Donbass i flera års tid.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

USA:s senat: Ja till Ukrainastöd

Senaten i USA:s kongress röstar ja, efter representanthusets ja i helgen, till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på det sedan i höstas för att stå emot Ryssland.

Rysk robotattack mot Charkiv

Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

2 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

3 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.