Sanktioner oligarker
När Putin inledde kriget mot Ukraina riktade västvärlden sanktioner mot de ryska oligarkerna och deras tillgångar. - Foto: Stella Pictures och Mikhail Klimentyev/TT

Misstanken: Ryska oligarker förutsåg sanktionerna – flyttade pengar

Ryska oligarker verkar ha förutsett sanktioner månader innan kriget i Ukraina startade. Enligt Shane Riedel, expert på ekonomisk brottslighet, flyttade oligarker pengar genom det informella betalningssystemet Hawala.


Experter på ekonomisk brottslighet noterade ökade rörelser av pengar från ryska individer under månaderna före kriget. 

Ryska oligarker har varit måltavlorna för västerländska sanktioner till följd av invasionen i Ukraina, men de verkar ha förutsett åtgärderna genom att flytta pengar via ett informellt betalningssystem kallat Hawala. 

Misstanken: Ryska oligarker flyttade pengar redan innan invasionen av Ukraina

I en intervju med Insider berättar Shane Riedel, expert på ekonomisk brottslighet och VD för Elucidate, som analyserar mönster i hur pengar förflyttas, om systemet Hawala. 

Betalningssystemet Hawala är ett system som möjliggör överföring av pengar från en enhet till en annan utan att faktiskt flytta några pengar. Det finns inget register eftersom det inte kräver dokumentation. 

Så kunde oligarkerna flytta pengar via systemet Hawala – enligt experten

Det innebär att Hawala möjliggör att individer eller enheter kan utföra transaktioner utanför traditionella banksystem. Det har använts i århundraden men har gjorts olagligt i vissa länder, som exempelvis Indien, på grund av bristen på reglering. 

Enligt Riedel märkte hans företag under månaderna före kriget, från november och särskilt i december, en ökning av transaktioner som involverade Ryssland. 

– Vi såg pengar komma från offshore till onshore, med en del pengar från onshore till offshore, vilket var oproportionerligt. Mer än 10 procent riktades till eller från skalföretag eller enheter som vi bedömde vara skalföretag, säger han till Insider. 

"Extrem ökning av både inflöden och utflöden från Ryssland"

Det går inte i linje med den vanliga marknaden, där ett typiskt transaktionsflöde en vanlig dag skulle vara mindre än en procent som involverar skalbolag, enligt Riedel. 

– Innan sanktioner implementerades såg vi en extrem ökning av både inflöden och utflöden från Ryssland, tillägger han. 

Oligarkerna kan möjligtvis ha använt Hawala-betalningssystemet för att slutföra transaktioner, vilket skulle kunna förklarar hur de har kunnat bibehålla sin lyxiga livsstil och behålla sina tillgångar, rapporterar Insider

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!