Michael Peterson från "The Staircase"
Michael Peterson under rättegången. Högra bilden är en genrebild. - Foto: Chuck Liddy/TT och Steven Senne/TT

Så lever Michael Peterson idag – efter det ökända trappmordet

Michael Peterson, en amerikansk författare, dömdes för att ha dödat sin fru Kathleen – trots att han hävdade att hon hade fallit ner för trappan. Men hur ser egentligen hans liv ut idag, nästan 20 år efter det uppmärksammade fallet?


I december 2002 ringde Michael Peterson ett frenetiskt samtal till polisen där han hävdade att han hade hittat sin hustru Kathleen Peterson medvetslös längst ner i en trappa. 

Den nu 78-årige författaren sa att hans fru hade halkat och fallit i deras hem i North Carolina, USA, men blodet i trappan och såren på kvinnans huvud fick polisen att tro att händelsen inte kan ha varit en olycka. 

Michael Peterson dömdes för mordet på Kathleen 

Rättegången väckte stor uppmärksamhet när det avslöjades att Peterson hade haft ett flertal affärer med manliga sexarbetare och kunde få ut 1,5 miljoner dollar från Kathleens livförsäkring. 

Det kom även fram att en kvinnlig vän till Peterson, Elizabeth Ratliff, hade hittats i en trappa med huvudskador 16 år tidigare när de alla bodde i Tyskland. 

Ett foto på Elizabeth Ratliff visas upp under rättegången. Foto: Sara Davis/TT

2003 dömdes Michael till livstids fängelse för att ha mördat Kathleen. Men 2017 släpptes han efter att åtalat reducerades till dråp och han dömdes till redan avtjänad tid. Åtalet reducerades efter att det visade sig att en analytiker hade vilselett jurymedlemmar om blodfläckarnas bevisstyrka i den ursprungliga rättegången. 

Så lever Michael Peterson från "The Staircase" idag 

Enligt AP flyttade Michael år 2018 in i en lägenhet med två sovrum i samma stad där han bodde med sin fru – Durham i North Carolina. 

Hans försvarsadvokat David Rudolph har tidigare sagt till pressen: 

– Han bor i Durham, jag är inte säker på varför han bor i Durham, men det gör han. Han bor i en lägenhet på bottenvåningen utan trappor. Det var en viktig aspekt, sa advokaten enligt People

Michael Peterson har skrivit två böcker – om fallet "The Staircase"

Sedan han släpptes från fängelset har Michael skrivit två böcker om rättegången, sina upplevelser bakom galler och sitt liv som fri man. Intäkterna från hans memoarer har donerats till välgörenhet. 

I juli 2020 lades den ökända herrgården på Cedar Street, där Kathleen hittades död, ut till försäljning. Men Peterson ska inte ha ägt huset sedan han sålde det för ett nedsatt pris på 640 000 dollar år 2004, enligt ABC News

Möblerna i det ökända huset såldes. Foto: Sara D. Davis/TT

Michael Peterson från "The Staircase" – så är relationen till hans barn 

Fallet splittrade Michaels familj. Hans avlidna frus systrar och hennes dotter från ett tidigare förhållande, Caitlin Atwater, tror att han dödade Kathleen. Hans egna barn, Todd och Clayton Peterson och hans adoptivdöttrar Martha och Margaret Ratliff, har stöttat honom och hävdat att han är oskyldig, skriver Independent

Michael tillsammans med Elizabeth Ratliffs döttrar Margaret och Martha. Foto: Chuck Liddy/TT

Tv-serien "The Staircase" – handlar om Kathleen Petersons död 

Uppmärksamheten kring fallet gjorde det till föremål för en rad podcasts och dokumentärer. Den hittills mest kända skildringen av fallet är dokumentärserien ”The Staircase”. 

Och nu kommer tv-serien ”The Staircase” med Colin Firth och Toni Collette i rollerna som paret Peterson. Serien sänds på HBO Max och skildrar Kathleen Petersons död. 

Colin Firth och Toni Collette spelar paret Peterson. Foto: AP/TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!