Spanien väntas ta beslut om förslaget om mensledighet på tisdag. Arkivbild.
Spanien väntas ta beslut om förslaget om mensledighet på tisdag. Arkivbild. - Foto: TT

Splittrad debatt om mensledighet i Spanien

Spanien planerar att bli det första landet i Europa som erbjuder anställda ledighet vid menstruationssmärtor – men frågan väcker politisk debatt.


Det spanska förslaget innebär att anställda med kraftiga menssmärtor får minst tre dagars ledighet varje månad. Med ett läkarintyg om särskilt svåra mensbesvär som innebär ett tillfälligt "funktionshinder" kan ledigheten förlängas till fem dagar.

"Vi kommer i lagen erkänna rätten till ledighet som finansieras av staten för kvinnor som har smärtsamma menstruationer", twittrade jämställdhetsminister Irene Montero, som tillhör vänsterpartiet Podemos, på fredagen.

Splittrad debatt

Men frågan om mensledighet har visat sig vara kontroversiell och har splittrat både landets koalitionsregering och fackförbunden. Ett motargument som framförts från fackförbundet UGT är att mensledighet kan leda till att kvinnor stigmatiseras, vilket i sin tur kan gynna män i rekryteringen och indirekt påverka "kvinnors tillgång till arbetsmarknaden".

Spaniens andra stora fackförbund, CCOO, välkomnar å sin sida åtgärden och menar att det är ett "stort lagstiftningsframsteg som kommer att sätta ljus på ett hälsoproblem som ignorerats".

Landets ekonomiminister Nadia Calvino, som tillhör socialdemokratiska PSOE, säger samtidigt att man arbetar med flera utkast till förslaget.

— Regeringen kommer aldrig att anta en åtgärd som stigmatiserar kvinnor, sade hon på torsdagen.

Lagändring om abort

Åtgärden är en del av ett utkast till ett lagförslag om reproduktiv hälsa, som också omfattar ett krav på att momsen på bindor och tamponger ska avskaffas, samt en lagändring som gör det tillåtet för 16- och 17-åringar att göra abort utan sina föräldrars godkännande.

Lagförslaget väntas godkännas vid ett regeringsmöte på tisdagen den 17 maj. Spanien blir dock inte först i världen att införa mensledighet. Det finns exempelvis redan i Sydkorea och Indonesien.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.

Här är påskens olycksvägar

Påsken är en av de mest trafikintensiva helgerna på året. Hundratusentals bilar är ute på vägarna. Här är Sveriges 30 mest olycksdrabbade vägar under påskhelgen de senaste fem åren: