Rysslands kärnvapenarsenal
Roboten Sarmat testades nyligen för första gången av Ryssland. - Foto: Mikhail Metzel/TT och AP/TT

Så många kärnvapen har Ryssland – och här finns de

Ryssland är det land som har allra flest kärnvapen. Men vad för slags vapen har nationen, och var finns dessa? Och exakt hur många handlar det om? Så här ser Rysslands kärnvapenarsenal ut.


Kriget i Ukraina har satt ljuset på kärnvapenhotet. Tre dagar efter invasionens start, 24 februari, höjde den ryske presidenten Vladimir Putin beredskapen för landets kärnvapenförband. 

Detta har lett till en ökad oro för att Ryssland skulle kunna utföra en kärnvapenattack. 

Hur många kärnvapen har Ryssland?

Men hur många kärnvapen har egentligen Ryssland? Vad som står klart är att de har mer kärnvapen än något annat land. 

Kärnvapen brukar delas in i två klasser – strategiska och taktiska. De strategiska är kraftigare och kan placeras på robotar som kan nå exempelvis hela USA, medan de taktiska skulle användas på kortare distanser och är mindre kraftiga, rapporterar Expressen. 

Här finns Rysslands strategiska kärnvapen

Enligt Federation of American Scientists så har Ryssland 1 588 strategiska kärnvapenarsenaler utstationerade. Det finns även 977 stycken som ligger i centrala lager, och ytterligare 1 500 som tagits ut tjänst. Dessa är fortfarande intakta och användbara, men är tänkta att monteras ner, skriver tidningen. 

Generellt har dessa kärnstridspetsar en styrka på 100 kiloton. Den amerikanska atombomben som detonerade över Hiroshima var på cirka 15 ton. 

1. Robotar – stationära och mobila

Ryssland har över 800 interkontinentala robotar utplacerade både i silos och på mobila ramper. De flesta av dessa missiler är förprogrammerade mot mål framförallt i USA, bland annat mot USA:s egna kärnvapensilos. Rysslands kärnvapensilos finns främst i de sydligare delarna av landet. 

2. Kärnvapenbestyckade ubåtar 

Både USA och Ryssland har kärnvapenbestyckade ubåtar, varav några som alltid befinner sig ute till havs. Rysslands två stora baser ligger på Kolahalvön och Kamtjatka-halvön. 

Ryssland har 576 kärnvapenbestyckade ballistiska robotar i ubåtar. Dessa syftar mest till att angripa mål i USA eller Storbritannien och Frankrike, enligt Expressen. 

3. Bombflygplan 

Man tror att Ryssland har ungefär 200 kärnvapenstridsspetsar vid flygbaser för strategiska bombare. De flesta är i Saratov i västra Ryssland och Begorosk i östra Ryssland. 

Dessa kärnvapenstridsspetsar är placerade på kryssningsrobotar. 

4. Specialvapen

Ryssland håller även på att ta fram olika typer av nya vapen. Däribland en kärnvapenbestyckad torped vid namn “Poseidon”, som har väldigt lång räckvidd. Denne är avsedd att användas mot hamnar och skulle skapa en radioaktiv tsunami vid detonation. Målet är troligtvis främst USA:s kuster, skriver Expressen. 

Rysslands taktiska kärnvapen – så mycket finns det

Enligt Federation of American Scientists har Ryssland 1 912 taktiska kärnvapen, medan USA bara tros ha cirka 200. 

Taktiska kärnvapen har mindre räckvidd och är mindre än de strategiska. De kan placeras på kortdistansrobotar, som exempelvis den ryska Iskander som har en räckvidd på upp till 400 kilometer. 

Iskander finns även på plats i Kaliningrad och kan nå södra Sverige. Men det är ännu okänt om Ryssland har placerat ut kärnvapen i Kaliningrad, enligt Expressen

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan
USA har, efter krav från militärjuntan, beslutat att dra tillbaka sina – hundratals – soldater från Niger i Västafrika, enligt amerikanska regeringskällor.

Ljungby: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"Kvinna i 20-årsåldern misstänks för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

idag 02:32
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.