Stockholm

Finlands riksdag har röstat: Säger ja till Nato

Finlands riksdag säger ja till Nato.
Finlands riksdag säger ja till Nato. Foto: Antti Aimo-Koivisto/AP/TT och Emmi Korhonen/AP/TT

Finlands riksdag röstar med överväldigande majoritet, 188 röster mot 8, ja till förslaget om att gå med i Nato. Riksdagen anser att Finland ska ansöka om medlemskap utan förbehåll.


Läs mer

Finland bör ansöka om medlemskap i Nato med fullständiga rättigheter och skyldigheter, enligt riksdagens utrikesutskott som lämnade sitt betänkande på tisdag förmiddag. 

Finlands riksdag säger ja till Natoansökan

Efter en flera timmar lång debatt röstade riksdagen för utskottets betänkande med 188 röster för, 8 emot och 3 frånvarande ledamöter.

Enligt ett pressmeddelande från riksdagen konstaterar utskottet att "den styrkepolitik som Ryssland redan en längre tid utövat samt Rysslands mål att dela in Europa i intressesfärer fick en ny dimension då landet invaderade Ukraina. Att låta bli att reagera skulle leda till en snävare rörelsefrihet för Finlands utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik."

Ett medlemskap i Nato anses som det bästa alternativet för att öka landets säkerhet och samtidigt ge en avskräckande effekt. Utskottet ser ingen orsak för Finland att ställa upp några förbehåll, villkor, för medlemskap.

Finlands president ska godkänna förslaget

När riksdagen nu har gett sin ståndpunkt går ärendet vidare till regeringen som gör det formella förslaget som i ett sista steg sedan ska godkännas av presidenten.

Eftersom president Sauli Niinistö är på statsbesök i Sverige väntas godkännandet göras på distans, skriver Svenska Yle. Efter presidentens godkännande är det grönt ljus för Finland att lämna in sin ansökan till Natohögkvarteret i Bryssel. 

Både den svenska och finländska regeringen vill att ländernas ansökningar ska lämnas in samtidigt. På tisdagsförmiddagen skrev utrikesminister Ann Linde under den svenska ansökan.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.