Sverige har nu skickat in en Natoansökan.
Sverige har nu skickat in en Natoansökan. - Foto: Johan Nilsson/TT och Mikhail Metzel/AP/TT

Experten svarar: Kan man lita på Putins ord om svenskt Natomedlemskap?

Sverige och Finland har lämnat in sina ansökningar om medlemskap i Nato och från ryskt håll har man uppgett att ländernas medlemskap inte "utgör ett hot i sig". Men kan man verkligen lita på detta? Nyheter24 frågade Jakob Hedenskog, analytiker vid Utrikespolitiska institutet.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Sedan ryska trupper invaderade Ukraina den 24 februari har Natoopinionen i både Finland och Sverige svängt och under onsdagen lämnade bägge länder in sina ansökningar om medlemskap i alliansen.

Men redan i måndags uppgav Rysslands president Vladimir Putin att ländernas eventuella medlemskap inte utgör något hot i sig.

– Men han säger samtidigt att det skulle vara ett problem om Natos militära infrastruktur flyttas fram i de här nya medlemsländerna. Då måste Ryssland svara på det, säger Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier på Utrikespolitiska institutet, till Nyheter24.

Kan man verkligen lita på Rysslands ord?

Enligt Jakob Hedenskog finns det både skäl att lita på, och misstro, Ryssland när man säger att Sveriges och Finlands medlemskap i Nato inte tolkas som ett hot. 

– Ibland måste man lyssna på dem och ta dem på orden och det kanske västmakterna inte har gjort alla gånger. Ibland så är det så att Ryssland gör det som de säger att de ska göra, säger Hedenskog och fortsätter:

– Men å andra sidan blånekar de ofta, till exempel när Putin några dagar innan annekteringen av Krim sade att ”Ryssland kommer inte annektera Krim”. Sedan sade han ju också att ”vi kommer inte invadera Ukraina” innan den 24 februari, och sedan invaderade de Ukraina.

Vladimir Putin. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Även om det kan vara svårt att hitta en balans mellan att lita på Rysslands ord och misstro dem menar Hedenskog att de, i det här fallet, sannolikt talar sanning.

– Min gissning är att det inte finns någon anledning för Ryssland att skapa en konflikt med Sverige och Finland på grund av ett Natointräde. Ryssland har fullt upp med Ukraina och de har inte tid med oss helt enkelt. De vill inte ha problem i Nordeuropa.

Så förklaras Sveriges Natoansökan i Ryssland

I Ryssland använder man dock Sveriges och Finlands ansökningar till Nato som en del av propagandan för att påverka folket.

– Ryssland gör ju, retoriskt sett, en stor sak av att Sverige och Finland ansöker om medlemskap i Nato och att man ”överger sin neutralitet” och så vidare. Fast i själva verket har vi ju inte varit neutrala och i Sverige tog vi bort det ur den säkerhetspolitiska doktrinen 1992, säger Jakob Hedenskog och fortsätter:

– Men man påstår då att USA och Washington tvingar Finland och Sverige att gå med i Nato genom att måla upp en bild av ett hotfullt Ryssland som inte stämmer. Det sägs vara en upptrappning i det krig som man, i Ryssland, menar att Nato bedriver mot dem.

/
/
/
stats