Överbefälhavare Micael Bydén träffar svenska journalister i samband med Natos försvarschefsmöte i Bryssel.
Överbefälhavare Micael Bydén träffar svenska journalister i samband med Natos försvarschefsmöte i Bryssel. - Foto: TT

ÖB på Natomöte: Vi kan vår motståndare

Kunskap om nordisk terräng och motståndaren Ryssland är vad Sverige kan bidra med i Nato, konstaterar överbefälhavare Micael Bydén på Brysselbesök.Tvisten med Turkiet lämnar han till politikerna att hantera.


Fakta: Natos ledning

Natos högsta politiska organ kallas Nordatlantiska rådet, leds av generalsekreteraren (just nu Jens Stoltenberg från Norge) och består av representanter för varje medlemsland. Oftast och när det gäller enklare frågor är det ländernas ambassadörer som möts, men fyra–sex gånger om året är det i stället utrikes- eller försvarsministrarna som samlas. Åtminstone vartannat år samlas rådet i form av toppmöten med ländernas stats- och regeringschefer för att avgöra mer långtgående frågor. Alla beslut fattas i enhällighet – ingen kan alltså bli nedröstad mot sin vilja.

Den mer tekniskt militära planeringen sker i militärkommittén, som samlar medlemsländernas försvarschefer, eller deras underlydande, under ledning av en ordförande (just nu flottamiralen Rob Bauer från Nederländerna). Därutöver finns två militära överbefälhavare: en mer praktisk, som alltid har varit från USA (just nu flygvapengeneralen Tod Wolters, ersätts i sommar av armégeneralen Chris Cavoli) samt en mer framåt- och utbildningsinriktad (just nu flygvapengeneralen Philippe Lavigne från Frankrike).

När Natoländernas försvarschefer nu möts i Bryssel deltog Bydén tillsammans med sin finländske kollega Timo Kivinen i den del som handlade om kriget i Ukraina. Då fick man bland annat lyssna till den ukrainske försvarschefen Valerij Zapuchnyj, uppkopplad från pågående krig.

— Det är brist på framgångar för Ryssland och framför allt handlar det om de strategiska målsättningarna som de har satt upp som inledningsvis var att gå hela vägen mot Kiev, att kuva det ukrainska folket och få ner dem på knä. Och det har inte lyckats, säger Bydén till TT, SR Ekot och SVT inne på Natohögkvarteret i Bryssel.

— Man möter ett mycket starkt militärt motstånd, det är uppenbart. Ukraina tar tillbaka mark. De är väldigt svåra för Ryssland att möta, säger ÖB.

"Kan vår motståndare"

Efter Sveriges och Finlands ansökan om Natomedlemskap är intresset naturligt nog stort för den svenske försvarschefen. Otaliga enskilda möten med olika kollegor står på hans dagordning i Bryssel.

— När jag kommer hit känner jag en stor värme och välkomnande på vår nivå. Nu ska vi också se till att bädda för att vara inte bara en relevant och trovärdig partner utan faktiskt kunna gå in som fullvärdig medlem och bidra. Och faktiskt bidra till alliansens avskräckning, säger Bydén.

— Det är bra samtal och höga förväntningar. Men det ska de ha på oss. Vi bidrar med det nordiska perspektivet. Vi kan vårt territorium. Vi kan vårt område. Vi kan vår motståndare, som är Ryssland, konstaterar han.

Träffat Turkiet

Bydén har även talat med sin turkiske kollega i samband med Natomötet.

— Absolut. Vi har ju också stött på varandra tidigare. Vi kan till och med prata med varandra i de svåraste av situationer. Det är inga konstigheter som jag kan se just nu, säger Bydén.

Att Turkiets motstånd gjort att medlemskapsprocessen inte kommit i gång så snabbt som många trodde tar han relativt lugnt på.

— Den som kanske hade förväntat sig att vår ansökan skulle vara den raka motorvägen i hög fart mot ett medlemskap tror jag har haft för höga förväntningar. Det kommer att komma frågor. Det kommer att komma skäl att diskutera en del friktioner och då får man lösa det, säger Bydén.

— Den här frågan är politisk. Hur den ska hanteras är det inte jag som kan eller ska svara på. Jag bidrar med mitt – och det är det militära perspektivet, säger ÖB i Bryssel.

"Ny era"

Försvarschefsmötet i Nato är det 187:e genom åren. Men den här träffen är inte som de flesta andra, konstaterar mötesordföranden – amirallöjtnant Rob Bauer från Nederländerna.

— En ny era har inletts för Nato. President Putins krig i Ukraina har gett oss ett nytt strategiskt dilemma, förklarar Bauer i sitt direktsända inledningsanförande i Bryssel.

Försvarscheferna spelar en viktig roll när det gäller att avgöra hur Nato ska agera rent militärt, utefter läget i omvärlden.

— Frågan är nu hur vi ska förhålla oss på medel- och lång sikt. Hur ska vi garantera att vi är redo att vänta oss det oväntade, på alla områden, från alla potentiella angripare, i vilken del som helst av det euro-atlantiska området? säger Bauer.

Nederländske amiralen Rob Bauer är ordförande i Natos militärkommitté, som samlar medlemsländernas försvarschefer. Arkivbild.

Viktigt med moral

Han anser att en lärdom av kriget i Ukraina redan är given.

— Vi får aldrig underskatta vikten av moral, att veta vad vi slåss för. De 3,2 miljoner män och kvinnor som tjänar den här alliansen vet exakt vad de kämpar för: att skydda vår frihet och demokrati, säger ordförande Bauer i Bryssel.

När även svenskar formellt ska räknas in bland de tjänande i alliansen är fortsatt oklart.

— Med tanke på det som hände här efter att vi har lämnat in ansökan så vet inte jag. Och jag är nog en av dem som inte ska spekulera. Det här är en process och en politisk nivå som jag inte kan överblicka, säger Micael Bydén.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.