Måndag 27 Jun
Stockholm

Här införs karantän – efter apkoppsutbrott på sexfestival

Belgien inför karantän för smittade med apkoppor.
Belgien inför karantän för smittade med apkoppor. Foto: Valentine Flauraud/AP/TT och CDC/AP/TT

I Belgien inför man nu en 21 dagar lång karantän för individer som smittats av apkoppor, rapporterar The Brussels Times. Samtliga fall av apkoppor som konstaterats i landet kopplas till en sex- och fetischfestival som pågick i början av maj.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under förra veckan konstaterades det första fallet av apkoppor, på engelska kallat monkeypox, i Sverige, vilket Nyheter24rapporterade om. Samtidigt ökar antalet fall runtom i världen.

Här kan du läsa om hur apkoppor smittar.

Apkoppor på festivalen Darklands

Ett av de europeiska länder som bekräftat flera fall av apkoppor är Belgien. Där pågick fetischfestivalen "Darklands", vars målgrupp är homosexuella män, mellan den 4 och 9 maj och sedan dess har man konstaterat tre fall av apkoppor.

Eftersom man sett hur apkoppor framförallt smittar genom sexuella kontakter kopplar belgiska myndigheter samman utbrottet med festivalen ifråga, och arrangören kommer därför med en uppmaning till besökarna:

”Om du får misstänkta utslag på huden är rådet just nu att kontakta akutvården så snabbt som möjligt, så att de kan skicka dig vidare till ett sjukhus med mer expertis”, står det i uttalandet från Darklands.

Man misstänker att smittan på Darklands kommer från en besökare som rest in i Belgien från annat land.

Karantän för smittade med apkoppor i Belgien

Nu har dessutom Belgien, som första land i världen, valt att införa 21 dagars karantän för individer som smittats av apkoppsviruset. Dessa ska isolera sig under denna tidsperiod för att förhindra vidare smittspridning, rapporterar The Brussels Times

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.