Salvador Ramos, 18, pekas ut som skolskytten i Texas.
Salvador Ramos, 18, pekas ut som skolskytten i Texas. - Foto: Polisen och Dario Lopez-Mills/AP/TT

Allt vi vet om Salvador Ramos – misstänks för skolskjutningen i Texas

Skolskjutningen i Uvalde, Texas, är den näst dödligaste någonsin i USA. 18-årige Salvador Ramos misstänks ha skjutit ihjäl minst 19 barn och två lärare.
Det här vet vi om den misstänkte skytten.


Salvador Ramos, 18, har pekats ut som gärningsman bakom den blodiga dödsskjutningen på Robb Elementary School, där elever i årskurs 2–4 går i skolan, i staden Uvalde i Texas.

Ramos var själv från Uvalde, en stad med runt 16 000 invånare knappt 14 mil väster om San Antonio, och amerikansk medborgare, enligt delstatens guvernör Greg Abbott.

Hittills har 19 barn och två lärare bekräftats döda. Ramos dog också i samband med skolattacken, troligtvis efter att ha skjutits av polis, även om omständigheterna fortfarande är oklara och under utredning, enligt Greg Abbott.

Salvador Ramos konfronterades av polis

Skjutningen i Texas är den dödligaste som registrerats USA sedan 20 barn och sex lärare sköts ihjäl på lågstadieskolan Sandy Hook i Connecticut 2012.

Salvador Ramos uppges ha agerat på egen hand. Efter att ha kraschat med sin bil ska han ha skjutit sin mormor eller farmor. Han begav sig sedan till skolan iklädd skottsäker väst, med ett gevär och en ryggsäck, säger Erick Estrada vid delstatspolisen, till CNN.

Framme vid skolan försökte två poliser stoppa honom, men misslyckades, enligt Estrada.

Salvador Ramos skickade bilder på vapen

Några dagar innan masskjutningen skickade Salvador Ramos bilder på ett vapen till en tidigare klasskamrat på skolan, berättar eleven för CNN.

— Han brukade sms:a mig då och då och för fyra dagar sedan skickade han mig en bild på den AR (halvautomatiskt gevär av typen AR-15, reds. anm.) han använde, säger eleven som brukade spela tv-spel tillsammans med Ramos.

Det är ännu inte bekräftat vilken sorts vapen gärningsmannen använde. Erick Estrada säger till CNN att gärningsmannen hade en långpipigt gevär och en ryggsäck.

Greg Abbott säger att han hade ett handeldvapen och eventuellt ett gevär med sig. 

Oklart motiv till skolskjutningen i Texas

Motivet till skolattacken är okänt. Utredarna arbetar på att få fram "detaljerad bakgrundsinformation om den misstänkte, hans motiv, vilken typ av vapen som användes, vilken laglig rätt han hade att inneha dem och utföra en omfattande brottsplatsundersökning och rekonstruktion", säger Greg Abbott.

Salvador Ramos ska även ha skickat en bild på en ryggsäck full med ammunition, till sin vän.

— Jag sade: "Varför har du det här?" Och han sade: "Oroa dig inte över det", säger eleven.

På ett Instagramkonto som kopplas till gärningsmannen och som flera elever på skolan i samtal med CNN har bekräftat tillhörde honom publicerades nyligen bilder på två halvautomatiska vapen av typen AR-15. Kontot har nu stängts ned av Instagram.

Salvador Ramos köpte två vapen

Enligt Roland Gutierrez, demokratisk delstatssenator i Texas, uppges Ramos ha köpt två gevär i en lokal vapenaffär dagen han fyllde 18 år.

— Det var det första han gjorde när han fyllde 18, säger han till CNN, och hänvisar till en briefing han fått av delstatspolisen.

Det är ännu oklart huruvida Ramos var känd av polisen sedan tidigare, säger Gutierrez till USA Today.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

1 timme sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.