Beslutet att ändra åldersspannet för rekryter är ett tecken på desperation från ryskt håll, enligt Peter Lidén, överstelöjtnant och lärare vid Försvarshögskolan i Stockholm.
Beslutet att ändra åldersspannet för rekryter är ett tecken på desperation från ryskt håll, enligt Peter Lidén, överstelöjtnant och lärare vid Försvarshögskolan i Stockholm. - Foto: TT

Höjd gräns i Ryssland "tecken på desperation"

Att Ryssland höjer den övre åldersgränsen för den som vill ansluta sig till militären är ett tecken på desperation, säger Peter Lidén vid Försvarshögskolan.Man behöver folk för att fylla upp förband.


I onsdags meddelade Ryssland att den övre åldersgränsen för att ansluta sig till militären höjs från 40 till 50 år. Anledningen är att man måste stärka de väpnade styrkorna och förbättra militärens effektivitet, meddelade det ryska parlamentets talman Vjatjeslav Volodin.

— Det är ett tecken på desperation precis som det är att man nu sätter in gamla stridsvagnar med sämre pansarskydd och klenare beväpning, säger Peter Lidén, överlöjtnant och lärare vid Försvarshögskolan.

Militär specialkompetens

Att höja den övre åldersgränsen för rekryter kan vara ett sätt för Ryssland att nå pensionerad personal med specialkompetens. I nuläget kan man rent formellt inte anställa dessa inom militären. Att ändra åldersspannet ger piloter eller specialister inom andra områden möjlighet att ansluta sig till militären, säger Lidén.

— Behovet av ”specialkompetens” snarare än kvantitetsaspekten, är förstås det mer smakliga argumentet från rysk sida, säger han.

I behov av fler soldater

Det har varit svårt för Ryssland att rekrytera soldater till styrkorna som deltar i invasionen av Ukraina. Många av de som satts in i kriget kommer från socioekonomiskt utsatta områden.

Det finns alltid arbetskraft bara man får lov att anställa den, menar Lidén. och den mer krassa anledningen till att ändra åldersspannet för rekryter är att man helt enkelt behöver få in mer folk.

— Genom att höja åldern för vem man rent lagligt får lov att anställa vill man komma åt fler som är i behov av en inkomst, vilken som helst, säger Peter Lidén.

I grunden handlar beslutet alltså inte enbart om att stärka militären med specialkompetens utan att fylla upp förband med numerär, anser han.

— I de fallen handlar det bara om att fylla en uniform och hålla ett vapen, om man uttrycker det så, säger Lidén.

Inte ett steg mot mobilisering

Lidén tror inte att det ökade åldersspannet innebär ett steg mot full mobilisering. Att mobilisera, och då lagligt kunna tvinga in rekryter i militären, vore att erkänna att Ryssland är i krig.

— Även en partiell mobilisering eller annan typ av selektiv mobilisering skulle vara impopulärt i Ryssland.

Det skulle gå stick i stäv med Rysslands narrativ att man genom "specialoperationen" befriar Ukraina från nazister.

— Det är nog snarare så att det är ett sista halmstrå för att slippa gå till mobilisering, säger Lidén.

I de av Ryssland så kallade folkrepublikerna i Donbass, har Ryssland däremot mobiliserat och rekryterat soldater på plats.

— Man tar egentligen in dem från gatan och tvingar in dem (i den ryska militären reds anm) och sedan använder man dem i andra delar av Ukraina, säger Lidén och fortsätter:

— Det finns en "kanonmatsaspekt" i det här också förstås, så är det ju.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skyddsjakt på varg efter ponnyangrepp

Youtubechefen avslöjar: Så lyckas du med din video

Varje dag konsumeras tiotals miljarder videor på Youtube. Så hur lyckas du med just din video? Nyheter24 har talat med Youtubes toppchef i Sverige, Michelle Kadir, om vad som hissas och vad som dissas på världens största videoplattform på nätet. – Jag har några tips, säger hon.

Polisen i Nora rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka har inträffat på Älvstorpsvägen i Nora", skriver polisen på sin hemsida.

Swish förändring – för att skydda dina pengar

Förra året ökade telefonbedrägerierna med 36 procent. Det växande problemet har fått regeringen att överväga förändringar av betaltjänsten Swish och fått bankerna att vidta åtgärder.

Ny mobiliseringslag undertecknad av Zelenskyj

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har skrivit under en delvis kontroversiell ny mobiliseringslag, meddelar regeringen i Kiev.

Höj värdet på din bostad – med enkla ändringen: "Står ut"

1 timme sedan
Maria Friström, 43, bytte bana och började flippa bostäder för miljonbelopp. I en intervju med Nyheter24 berättar hon om misstagen man ska passa sig för och den enkla renoveringen som kan höja värdet på din bostad.