Vapen som tagits i beslag av myndigheterna i området kring Los Angeles, Kalifornien. Arkivbild.
Vapen som tagits i beslag av myndigheterna i området kring Los Angeles, Kalifornien. Arkivbild. - Foto: TT

Vapen ledande dödsorsaken bland unga i USA

Skjutvapen har gått om trafikolyckor som den vanligaste dödsorsaken bland barn och unga i USA. Officiell statistik visar en kraftig ökning av dödsskjutningar, medan säkerheten i trafiken förbättrats.


Enligt USA:s folkhälsomyndighet CDC dog 4 368 barn och tonåringar upp till 19 år av skjutvapen år 2020, det senaste året som det finns statistik i från. Nästan två tredjedelar av fallen är mord.

Som en jämförelse var antalet döda i trafikolyckor i åldersgruppen 4 036. Gapet mellan de två kategorierna har minskat i takt med att trafiksäkerheten ute på vägarna förbättrats, och 2020 gick skjutvapen upp som ledande dödsorsak.

Statistiken sammanfaller med andra uppgifter om att vapenvåldet ökade under pandemin. Anledningen är oklar, men det är inte troligt att vapenvåldet går ner igen till samma nivåer som före pandemin, skriver New England Journal of Medicine.

De som oftast drabbas av det dödliga vapenvåldet är svarta barn och tonåringar, därefter kommer amerikanska urinvånare och spansktalande. Risken för pojkar att dö av vapenvåld är sex gånger så stor som för flickor.

Statistiken visar också att även om masskjutningar som den i Uvalde väcker skräck, utgör de bara en liten del av det totala, dödliga vapenvåldet bland barn och unga.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Försäljningslyft för kosmetikabjässen L'Oréal

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Facket om Kinberg Batra: Toxisk ledarstil

Facket riktar hård kritik mot landshövding Anna Kinberg Batra, vars ledarstil beskrivs som toxisk.

Kinesiska miljonstäder sjunker

Nästan hälften av Kinas storstadsområden sjunker mer än tre millimeter om året, visar en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science. 270 miljoner personer bor i områdena vilket motsvarar 29 procent av Kinas befolkning, rapporterar CNN.

Två gripna för attack mot Navalnyjs stabschef

Två personer har gripits i Polen, misstänkta för att i Litauen ha attackerat den döde ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs tidigare stabschef med en hammare.

Misstänkt för kvinnomord i Södertälje släppt

En 35-årig man som suttit häktad misstänkt för mord på en närstående kvinna i Ronna i Södertälje i mars har släppts.