EU stoppar importen av rysk olja.
EU stoppar importen av rysk olja. - Foto: Gaetano Adriano Pulvirenti/AP/TT och Olivier Matthys/AP/TT

Slut för storleveranser av rysk olja i EU

Nya kompromisser och undantagslöften gjorde susen till sist.EU-länderna stoppar importen av rysk olja – om än med både undantag och eftersläpning.


Fakta: Veckans toppmöte

EU-ländernas stats- och regeringschefer samlas på måndagen och tisdagen till ett extrainsatt toppmöte i Bryssel.

Mötet har fyra huvudpunkter: situationen i Ukraina, försvarsfrågor, energisituationen och livsmedelssäkerheten.

Toppmötet leds i vanlig ordning av EU:s permanente rådsordförande Charles Michel och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Två särskilda gäster deltar även digitalt vid delar av mötet. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade om krigsläget under måndagen, medan Senegals president Macky Sall ska tala om livsmedelsläget under tisdagen, i sin roll som ordförande i Afrikanska unionen.

På presskonferensen efter måndagskvällens EU-toppmöte i Bryssel är rådsordförande Charles Michel och kommissionsordförande Ursula von der Leyen nöjda.

Äntligen finns enighet om det senaste sanktionspaketet mot Ryssland som EU-kommissionen lade fram för mer än tre veckor sedan.

— Vi vill stoppa den ryska krigsmaskinen och finansieringen av deras militära kapacitet. I kväll har toppmötet kunnat enas om ett sjätte sanktionspaket som kommer att stoppa den ryska oljan, förklarar Michel.

— Det är en anmärkningsvärd prestation. Mer än någonsin är det viktigt att visa att vi är starka, kan stå stadigt och är tuffa, tycker rådsordföranden.

Sberbank

Paketet innehåller även nya inreseförbud och frysta tillgångar för fler ryska företrädare, åtgärder mot ryska tv-kanaler och ett bortkopplande av storbanken Sberbank från transaktionssystemet Swift.

Huvuddelen handlar ändå om oljan, som också har varit det som EU-länderna varit oeniga om, ända in i det sista.

Framför allt Ungern har länge sagt nej, med hänvisning till landets stora beroende av rysk olja för sin energiförsörjning. Ungern har också velat ha garantier om att få köpa olja på annat sätt om något skulle hända med den ledning genom Ukraina som man får sin ryska olja från.

En lösning kunde nås först sedan ett tillfälligt undantag accepterats för den olja som kommer via pipeline, kombinerat med ett löfte om att "nödåtgärder kommer att införas för att garantera energileveranser".

Oklara detaljer

Exakt hur oljestoppet ska fungera har ännu inte offentliggjorts. Detaljer om exempelvis från när embargot gäller och hur länge det tillfälliga undantaget ska vara kommer först när EU-ländernas ambassadörer samlas för att formellt arbeta fram slutresultatet på onsdag.

Tidigare har det talats om att oljan ska fasas ut om ett halvår. Nu säger kommissionsbasen von der Leyen att 90 procent av den ryska oljan ska ha stoppats vid "slutet av året".

— Det är viktigt att vi nu sätter detaljerna på pränt så fort som möjligt så att det här kan träda i kraft, säger statsminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff under natten mot tisdagen.

— Det här är väldigt kraftfullt. Det är långt mer än majoriteten av den ryska oljan som kommer att stoppas. Jag måste säga att jag är positivt överraskad av att vi har kommit så här långt, säger Andersson, som inte tycker att slutresultatet är urvattnat.

— Det här kan vara det största sanktionspaketet som vi kommit överens om.

Tal från Zelenskyj

Beslutet i Bryssel kom efter närmare åtta timmars diskussioner – och en vädjan via videolänk från Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

— Alla gräl i Europa måste upphöra, interna tvister uppmuntrar bara Ryssland att sätta mer och mer press på er. Det är dags för er att agera som en helhet, inte som separata fragment, sade Zelenskyj i ett inlägg till EU-ledarna vid toppmötets inledning.

Undantaget för olja som levereras via rör och inte på båt, innebär att knappt en tredjedel av oljeleveranserna till EU kommer att undantas från sanktionerna. Dessutom kommer det att ta tid innan de faktiskt är på plats.

— Det blir ändå väldigt mycket bättre än om man inte gör någonting, säger Magdalena Andersson.

Statsminister Magdalena Andersson (S) anländer till EU-toppmötet i Bryssel.

Mångmiljardstöd

EU-länderna är samtidigt också överens om nya mångmiljardstöd till Ukraina för att hålla landet flytande rent ekonomiskt.

"EU-toppmötet är redo att stödja Ukraina med nio miljarder euro. Starkt och konkret stöd till Ukrainas återuppbyggnad", skriver rådsordförande Michel på Twitter.

Detaljerna om hur stödet ska ges väntas komma i ett förslag från EU-kommissionen på onsdag.

Under tisdagen fortsätter EU-toppmötet med samtal främst om livsmedelssituationen i världen och gemensamma försvarssatsningar i EU.

TT
/
/
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Flera skadade i Västerås

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.