Putin ställer in årlig frågeprogram
Putin under den årliga tv-sändningen 2021. - Foto: Mikhail Metzel/TT och Sergei Savostyanov/TT

Putin ställer in årligt frågeprogram – efter rykten om cancer

Beskedet om att Putin ställer in det årliga frågeprogrammet kommer i ett läge där det rapporterats att presidenten ska vara svårt sjuk i cancer.
– Det är svårt att se vad annat än hälsan som skulle vara så allvarligt att han ställer in, säger Hugo von Essen.


Den årliga maratonsändningen "Direktlinje med Vladimir Putin" blir inte av i juni som planerat, meddelar Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Något nytt datum har inte satts och och något skäl anges inte. Frågestunden brukar direktsändas i flera tv- och radiokanaler. Läs mer här

Efter rykten om cancer – Putin ställer in årlig frågestund

Efter Rysslands invasionskrig mot Ukraina har den ryske presidenten allt mer sällan visat sig offentligt. Beskedet om den inställda sändningen kommer i samband med att ett flertal medier rapporterat att Putin ska vara svårt sjuk. Förra veckan kom uppgifter om att Putin behandlats för långt framskriden cancer, något som Nyheter24 tidigare rapporterat om

Hugo von Essen, analytiker på Centrum för Östeuropastudier, kommenterar beskedet i TV4 Nyheterna.

– Det är väldigt olycksbådande för Putin att de här uppgifterna kommer just i det här läget. Han måste visa sig stark för befolkningen, han måste visa att han klarar av att leda landet i det här svåra läget. 

"Svårt att se vad annat än hälsan som skulle vara så allvarligt"

Von Essen förklarar att det är väldigt allvarligt, för Putin, att det här infaller just nu. 

– Jag har svårt att se att det skulle vara något lättvindigt som skulle göra att Putin väljer att ställa in det här. Det här är något som han gjort väldigt länge och det är väldigt viktigt för honom när han får visa att han är en man av folket, säger Hugo von Essen till TV4 Nyheterna och fortsätter: 

– Det är svårt att se vad annat än hälsan som skulle vara så allvarligt att han ställer in programmet. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!