Daniel Santulli, 19, har fått men för livet efter nollningen.
Daniel Santulli, 19, har fått men för livet efter nollningen. - Foto: Stella Pictures och Privat/Tillhandahållen av David Bianchi

Daniel, 19, blev förlamad och blind efter nollning: ”Kämpar"

Daniel Santulli var 18 år gammal när han, som förstaårsstudent, blev utsatt för en nollning som var nära att kosta honom livet. Nu talar tonåringens familj ut om konsekvenserna.
– Han sitter i rullstol. Han har förlorat sin syn, säger hans mamma till ABC.


Det var den 20 oktober 2021 som Daniel Santulli, då 18 år gammal, hittades alkoholförgiftad och med hjärtstillestånd i en bil utanför University Hospital i amerikanska Columbia, Missouri.

– Jag såg Danny på intensivvårdsavdelningen och det var bara en massa slangar överallt. Det är en bild jag aldrig lär bli av med, säger brodern Nick Santulli till ABC News.

Den extrema nollningen fångades på film

Det visar sig senare att Daniel Santulli, som just inlett sin studietid på University of Missouri, blivit utsatt för en extrem nollning vid den manliga studentföreningen Phi Gamma Delta. 

Övervakningsbilder från kvällen den 19 oktober visar hur en grupp förstaårselever förs ner för en trappa iförda ögonbindlar. Bland dem finns Santulli som senare också kan ses bli tvingad att dricka en hel flaska vodka och flera öl.

Vid 23-tiden på kvällen fångar övervakningskamerorna hur Santulli, som är märkbart påverkad, tappar balansen och handlöst faller baklänges, för att sedan bli buren till en soffa av andra några andra studenter. 

När klockan passerat midnatt ramlar han ur soffan och blir liggandes, nästintill orörlig, i 15 minuter innan någon lyfter upp honom i soffan igen. Strax därpå bär en grupp studenter ner Santulli mot ytterdörren, men tappar honom på golvet. Först då kör man honom till sjukhuset i Columbia.

Här kan du läsa om Timothy Piazza som dog i samband med en nollning.

Daniel Santulli kan varken prata eller gå

För ABC News berättar nu Daniel Santullis mamma, Mary Pat Santulli, om ilskan efter att ha sett övervakningsfilmerna.

– Bara det faktum att de visste att han var i nöd och att hans läppar var alldeles blå, och ändå ringde ingen 911, säger hon till ABC News.

I hela sex veckor vårdades den då 18-åriga pojken, som haft en dödlig mängd alkohol i kroppen, på intensivvårdsavdelningen innan han flyttades till ett rehabiliteringscenter i Colorado. Inte förrän nu, över sju månader senare, har han kunnat återvända hem till sin familj.

Daniel Santulli behöver nu omvårdnad dygnet runt. Foto: Privat/Tillhandahållen av David Bianchi

Men livet är inte detsamma. Daniel har fått livslånga men efter nollningen.

– Han kan fortfarande inte prata eller gå. Han sitter i rullstol. Han har förlorat sin syn. Men han hör oss, och han vet att vi är här och vi kommer bara fortsätta kämpa, och vi kommer inte ge upp hoppet, säger Mary Pat Santulli till ABC News.

Läs vad svensk polis sagt om nollningar bland studenter här.

Juridiska ombudet: ”Måste få ett slut”

Familjens juridiska företrädare David Bianchi, som i 42 års tid jobbat med flera uppmärksammade nollningsfall, har aldrig sett något liknande tidigare.

”De här är de mest fruktansvärda skadorna från en nollning någonsin. Danny har massiva hjärnskador. Han har förlorat sin syn, han kan inte gå och han kan inte kommunicera på något sätt”, säger Bianchi i en skriftlig kommentar till Nyheter24 och fortsätter vidare:

”De här farliga studenttraditionerna måste få ett slut innan det händer någon annan”.

Demonstration utanför studentföreningen Phi Gamma Delta i oktober 2021. Foto: Nicole Gutierrez/AP/TT

Sedan händelsen har University of Missouri föreslagit disciplinära åtgärder mot 13 av medlemmarna i studentföreningen och åklagare har väckt åtal mot en medlem, då för två så kallade ”misdemeanors”, vilket är en mildare brottsrubricering som också ger mildare straff. Åtalet gäller langning av alkohol till en person under 21 år – den lagliga gränsen för alkoholkonsumtion i USA.

Åklagarens utredning pågår dock fortsatt och enligt ABC News kan fler åtal komma att väckas framöver.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Livstids fängelse för Jönköpingsmord

Kvinna döms – injicerade bakterier i sin dotter

En 30-årig kvinna döms till sex års fängelse för synnerligen grov misshandel på sin dotter i Ångermanland. Kvinnan gav flickan läkemedel och injicerade bakterier i henne vilket medförde livshotande skador.

Tysk politiker inför rätta – yttrade nazislogan

Den kontroversielle tyske politikern Björn Höcke, regional ledare för ultranationalistiska AFD, ställs inför rätta för att ha använt sig av slagord från nazitiden.

EU ska konkurrera bättre – men vem betalar?

EU ska bli bättre på det mesta för att kunna konkurrera globalt, manar medlemsländernas ledare på toppmöte i Bryssel. Men hur det ska gå till är en annan fråga – och inte minst hur det ska betalas.

Ung person livshotande skadad i skidolycka

En ung person under 20 år har skadats allvarligt i en skidolycka i Ramundberget. Nu vårdas personen på sjukhus med livshotande skador, uppger Sveriges Radio.

Använde föreningens pengar till hyran – åtalas

Mannen misstänks ha använt idrottsföreningens pengar till att bland annat betala sin egen hyra.