Torsdag 22 Februari 2024
USA:s högsta domstol häver abortbeslutet Roe v. Wade. Hälften av delstaterna kan förbjuda abort.
USA:s högsta domstol häver abortbeslutet Roe v. Wade. Hälften av delstaterna kan förbjuda abort. - Foto: Jae C.Hang / Harm Venhuizen / AP/TT

USA:s högsta domstol häver abortbeslutet

Högsta domstolens beslut att riva upp aborträtten i USA möttes av starka reaktioner, från båda sidor. Utanför domstolen samlades tusentals människor för att protestera och president Joe Biden uppmanar demonstranterna att inte ta till våld.


Fakta: Röster om beslutet

Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi:

"Det här grymma beslutet är fruktansvärt och hjärtskärande."

Senatens minoritetsledare, republikanen Mitch McConnell:

"Miljoner amerikaner har ägnat ett halvt århundrade åt att be, marschera och arbeta för dagens historiska seger för lagen och för oskyldiga liv."

Frankrikes president Emmanuel Macron på Twitter:

"Jag är solidarisk med de kvinnor vars frihet i dag har utmanats av USA:s högsta domstol."

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson:

"Jag tycker att det här är ett stort steg bakåt. Jag har alltid trott på en kvinnas rätt att välja och den åsikten står jag fast vid."

Artisten Taylor Swift på Twitter:

"Jag är helt förskräckt över att vi står här i dag, att efter så många decenniers kamp så har dagens beslut har tagit ifrån oss kvinnors rätt till sina egna kroppar."

Amnesty International USA:

"Abort är en mänsklig rättighet. För alla, Överallt. Vi kommer aldrig att sluta kämpa."

Källor: AP och AFP

Hundratals aktivister på båda sidor i abortfrågan demonstrerade utanför HD:s byggnad i Washington DC när meddelandet kom: Domstolen häver det nära 50 år gamla beslutet "Roe mot Wade" som garanterade aborträtten i USA.

När beslutet blev känt strömmade än mer människor till platsen, såväl abortmotståndare som de som vill försvara rätten till abort.

— Jag kan inte ta in att det har hänt. Jag vill bara krama alla här, vi lever nu i ett USA bortom Roe, säger abortmotståndaren Lauren Marlowe till The Washington Post.

Hon får svar på tal Tanya Matthews, som inte heller vill tro på vad som hänt, men av andra anledningar.

— Det känns som en Justin Bieber-konsert här. Men de förstår inte allvaret. Att aborter inte är lagliga betyder inte att de inte genomförs, säger hon till tidningen.

Aborträttsanhängare utanför Högsta domstolen i Washington DC. Foto: TT

CNN rapporterar om tusentals personer som kom för att vädra sina åsikter och att motståndare till beslutet planerade en marsch mot Kapitolium, för att göra sina röster hörda inför de folkvalda politikerna.

— Vad kommer härnäst? Dagen efter-piller? Preventivmedel? Hur många rättigheter kommer vi att bli av med innan de är nöjda? säger demonstranten Kim Boberg till AFP, med hänvisning till en av de domare som röstade mot aborträtten, Clarence Thomas.

Joe Biden: "Ta inte till hot och våld"

Han skrev i en kommentar till domen att fler lagar skulle kunna upphävas, och nämnde de som garanterade rätten till samkönade äktenskap och tillgång till preventivmedel.

Under eftermiddagen, lokal tid, höll sig demonstranterna till att skandera slagord, men huvudstadens polis rustade för eventuella våldsutbrott. När ett utkast till fredagens dom i maj läcktes till medier hotades flera abortmotståndare och en beväpnad man greps utanför den konservative domaren Brett Kavanaughs hem.

President Joe Biden säger att han förstår den frustration och ilska många kan känna, men manar båda sidor att inte ta till hot och våld.

— Våld kan aldrig tolereras. Vi måste stå enade mot våld i alla dess former, oavsett ståndpunkt, sade Biden i ett tal till nationen.

"Stort slag mot kvinnors rättigheter"

Även långt utanför landets gränser har beslutet mötts av starka reaktioner.

"Ett stort slag mot kvinnors mänskliga rättigheter och jämlikhet mellan könen", säger FN:s människorättskommissionär Michelle Bachelet.

"Tillgång till säker, laglig och effektiv abort är djupt rotad i internationella lagar för mänskliga rättigheter och är en grund för kvinnor och flickors självbestämmanderätt och möjlighet att fatta egna beslut om sina egna kroppar och liv", säger hon i ett uttalande.

Bachelet får medhåll av statsledare som Storbritanniens Boris Johnson, Frankrikes Emmanuel Macron och Kanadas Justin Trudeau.

"Nyheterna som kommer från USA är fruktansvärda. Ingen regering, politiker eller man borde få säga till en kvinna vad hon kan eller inte kan med sin kropp", skriver Trudeau på Twitter.

TT
/
USA
/
Senaste nytt

30 000 objekt av rymdskrot i omloppsbana runt jorden – så farligt är det för oss

Sverige skickar militär till EU-instats i Röda havet

Sverige kommer att skicka militär personal till en insats i Röda havet. Det handlar om inledningsvis om fyra stabsofficerare. Försvarsministern utesluter inte att det även kan bli tal om en väpnad styrka.

Brott ska oftare kunna leda till vräkning

Hyresgäster som begår brott eller har inneboende eller barn som begår brott i närområdet ska kunna vräkas lättare. Syftet är att skapa tryggare bostadsområden.

Ytterligare stämning i guldtvisten

Ytterligare en stämningsansökan har lämnats in i den uppmärksammade guldtvisten i Göteborg.

Kluriga knep för de 120 000 som fick höjd skatt i januari

Fler än någonsin – en miljon svenskar, räknas i dag som höginkomsttagare. Det är en ökning med 120 000 löntagare i januari. Och det finns ett par knep för att åtminstone delvis undkomma den statliga inkomstskatten.

Svinpestområde öppnar för allmänheten

Den afrikanska svinpesten är i stort sett borta från området runt Fagersta. Nu öppnas kärnområdet för allmänheten och i ytterområdet blir det tillåtet med flera skogsåtgärder igen, meddelar Jordbruksverket.