Onsdag 17 Aug
Stockholm

Skjutning i Oslo utreds som terrorbrott

Polis och räddningspersonal på plats vid brottsplatsen.
Polis och räddningspersonal på plats vid brottsplatsen. Foto: TT

Polisen utreder skjutningen i Oslo som ett terrorbrott, rapporterar NTB.Två personer dödades i en skottlossning på en populär bargata i centrala Oslo.Ytterligare ett 20-tal personer skadades, varav flera allvarligt.En man, som tidigare är känd av polisen har gripits.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Straxt efter klockan 01 på natten mot lördagen larmades polisen om skottlossning vid på en populär bargata i centrala Oslo.

— Vi fick flera samtal om att skott avlossats vid 01.14, säger Tore Barstad vid Oslopolisen på en pressträff.

Bara minuter senare kunde polisen gripa den misstänkte. Tore Barstad vill inte lämna några närmare kommentarer om mannen, men säger att man inte fått några indikationer på att fler skyttar var inblandade.

— Det finns många vittnesuppgifter om vad som hänt, en del motsägelsefulla, så vi har fokuserat på att utreda om det är en eller flera gärningsmän. Vi är så säkra som vi för närvarande kan vara på att det rör sig om en gärningsman.

På lördagsmorgonen uppger polisen att den gripne mannen sedan tidigare är känd av polisen, rapporterar NRK. Än så länge vill inte polisen uttala sig om Dådet utreds i nuläget inte som en terrorhändelse, men detta kan komma att ändras senare, enligt polisen.

Två skjutvapen har beslagtagits. Personer som var på plats i närheten säger till VG att människor sprang från platsen i panik och enligt vittnesuppgifter ska ett stort antal skott ha avlossats.

Minst 19 skadade

Oslos universitetssjukhus gick under natten upp i stabsläge med anledning av händelsen. Vid tretiden återgick de dock till normalt läge igen. Totalt har minst 19 personer fått vård för skador och minst åtta av dem har förts till sjukhus, varav flera är skottskadade.

Polisens insatsledare Tore Barstad vid en pressträff efter dådet.

Polisen har en omfattande insats på plats i Oslo.

— Vi har stärkt upp bemanningen och tagit höjd för ytterligare incidenter, säger Tore Barstad.

Utöver detta genomför man tekniska undersökningar, förhör vittnen och genomför husrannsakningar på flera adresser i Oslo.

En av adresserna som genomsöks är den misstänkte gärningsmannens bostad.

— Vi har tekniker där som gör undersökningar, säger Roger Hjertø vid Oslopolisen, till NTB.

Man håller också på att samla in material från övervakningskameror.

Polisen klassade till en början skjutningen som en så kallad plivo-händelse, vilket innebär pågående dödligt våld. Ett stort område runt brottsplatsen har spärrats av och ögonvittnen ombads kort efter händelsen att samlas på ett närliggande hotell.

Pride-firande

Under veckan har det veckolånga pride-firandet pågått i Oslo, på lördagen är den årliga prideparaden planerad. Puben där skjutningen ägde rum är en populär gaybar, men polisen vill inte säga huruvida man bedömer att detta skulle kunna ha fungerat som motiv.

— Polisen i Oslo kommer att göra en genomgång om hur vi ska göra i förhållande till pride-arrangemanget och om den här händelsen har någon betydelse för det. Vi kommer att återkomma till det under morgonen, säger Tore Barstad.

Pride-arrangörens presschef Rohan Sandemo Fernando uppger för VG att organisationen har tillsatt krispersonal efter nattens händelse.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre kallar i ett inlägg på Facebook dådet för "grymt" och "djupt omskakande".

"Mina tankar går till de drabbade och deras anhöriga. Vi vet ännu inte vad som låg bakom den här förfärliga handlingen, men till alla hbtq-personer som nu är rädda och har sorg, vill säga att vi står alla tillsammans med er i det här", skriver han.

Landets justitieminister Emilie Enger Mehl säger till VG att hon får löpande uppdateringar från polisen om dådet.

— Det här är en mycket allvarlig händelse som skakar om oss alla. Mina tankar går till de döda och skadade och alla som berörs. Norge är ett samhälle som bygger på att man känner tillit till varandra och där alla ska känna sig trygga när man är ute en lördagskväll. Polisen har gripit en misstänkt gärningsperson och jobbar nu med att klarlägga de faktiska omständigheterna, säger hon till VG.

Poliser på plats vid brottsplatsen i Oslo efter det att två personer skjutits ihjäl.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.