"Att behålla barnet var mitt beslut. Så borde det vara för alla"
"Att behålla barnet var mitt beslut. Så borde det vara för alla" - Foto: Jacquelyn Martin / AP / TT

Företag utmanar domen – betalar abortresor

Amazon, Apple, Disney, Netflix. Dagen efter att USA:s högsta domstol upphävt aborträtten meddelar en rad storföretag att anställda som måste resa för att lagligt kunna genomföra abort ska ersättas för sina kostnader.


Aborträtten i USA

USA:s högsta domstol har inte förbjudit abort, utan slagit fast att frågan ska regleras på delstatlig nivå. Det skedde genom att domstolen rev upp rättsfallet i Roe mot Wade från 1973.

I Roe mot Wade slog högsta domstolen fast kvinnors rätt till abort med hänvisning till det 14:e tillägget i konstitutionen, som handlar om den grundlagsskyddade rätten till privatliv.

Enligt Roe mot Wade är abort tillåtet fram till dess att fostret visar livsduglighet, vilket då beskrevs som mellan vecka 24 och 28. Aborter efter vecka 21 är dock mycket ovanliga i USA.

Namnet Roe mot Wade kommer från den gravida kvinna som under pseudonymen Jane Roe vann målet 1973 mot åklagaren Henry Wade.

Det finns fler domslut som reglerar aborträtten i USA men Roe mot Wade är det mest kända.

På fredagen, kort efter att högsta domstolen meddelat sitt beslut, skickade underhållningsjätten Disney ut ett meddelande till personalen.

Anställda som bor i delstater där aborträtten nu riskerar att inskränkas ska via företagets sjukförsäkring "ersättas för motsvarande vård på andra platser", rapporterar branschtidningen Variety.

Bland de arbetsgivare som fattat samma beslut finns Amazon, Apple, Netflix och Microsoft.

Förbereder avskaffad aborträtt

I USA är sjukförsäkring ofta knuten till arbetsplatsen och flera tongivande företag hade redan innan utslaget meddelat att de skulle agera om aborträtten revs upp.

Den 1 juni underrättade storbanken JP Morgan Chase sina anställda om att "reseersättningen i vår befintliga sjukförsäkring, som i dag täcker ingrepp som organtransplantation, utökas till alla vårdtjänster som bara kan erhållas långt ifrån ditt hem", rapporterar NBC.

13 delstater hade redan förberett lagar för att avskaffa aborträtten om högsta domstolen skulle döma som den nu har gjort. Missouri blev första delstat att verkställa en sådan lag, bara en knapp timme efter HD:s dom.

"Företagsledare måste höja sina röster"

Flera av de företag som nu meddelar att de ska ersätta resekostnader tar också politisk ställning – mot domstolen, för aborträtten.

"Med tanke på vad som står på spel måste företagsledare höja sina röster", skriver jeanstillverkaren Levi Strauss i ett uttalande som citeras av New York Times.

Samtidigt riskerar företagen att dras inför domstol av såväl republikanska folkvalda som antiabortorganisationer.

Facebookägaren Meta uppger för Variety att företaget ska ersätta resekostnader i samband med aborter, men garderar sig med ett "i den utsträckning lagen tillåter det".

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
TT
/
/
USA