Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, Rwandas president Paul Kagame och Samväldets generalsekreterare Patricia Scotland vid mötet i Rwandas huvudstad Kigali.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, Rwandas president Paul Kagame och Samväldets generalsekreterare Patricia Scotland vid mötet i Rwandas huvudstad Kigali. - Foto: TT

Gabon och Togo invalda i Samväldet

Samväldet har valt in två nya medlemsländer.Togo och Gabon väljer att vända sitt franska koloniala förflutna ryggen, och tillhör sedan lördagen drottning Elizabeths illustra klubb av länder.


Samväldet, som till stor del består av forna brittiska kolonier, genomför ett toppmöte i Rwandas huvudstad Kigali. På mötets sista dag röstade de 54 medlemsländerna för att godkänna att Gabon och Togo tar plats i samväldet som formellt leds av drottning Elizabeth II, tillika statschef i flera av länderna.

Välkomnas in i familjen

— Vi godkänner Gabon och Togo som nya medlemmar och välkomnar dem in i Samväldets familj, sade Rwandas president Paul Kagame efter omröstningen. De två länderna är de första som väljs in i Samväldet sedan just Rwanda blev medlem 2009.

Anmärkningsvärt är att Gabon och Togo har ett förflutet som franska kolonier, men att de vänder den franska intressesfären ryggen för den engelsktalande.

Togos utrikesminister Robert Dussey säger att medlemskapet öppnar upp en marknad med 2,5 miljarder konsumenter, ger ökade möjligheter för utbildning för landets invånare samt föder en "hunger" för allt engelskt hos togoleser.

— Togos medlemskap motiveras av diplomatiska, politiska och ekonomiska möjligheter i nätverket (inom Samväldet), säger Dussey.

Franska influenser

Dessutom ser man en ljusare framtid i den brittiska sfären än i den franska:

— För många i Togo är det bättre att tillhöra Samväldet än att dela det franska språket och kulturen, som i slutändan inte har lett till utveckling, säger statsvetaren Mohamed Madi Djabakate.

De franska influenserna har ofta anklagats för vara grund till ekonomiska motgångar, enligt statsvetare Djabakate.

Men kritiker hävdar att Samväldet släpper in två länder som inte är helt fläckfria i protokollet för bland annat mänskliga rättigheter.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Försäljningslyft för kosmetikabjässen L'Oréal

Aktien i L'Oréal – stor fransk tillverkare av kosmetika – lyfter med över 6 procent på Parisbörsen efter en rapport som visar på bättre försäljning än väntat i första kvartalet.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Facket om Kinberg Batra: Toxisk ledarstil

Facket riktar hård kritik mot landshövding Anna Kinberg Batra, vars ledarstil beskrivs som toxisk.

Kinesiska miljonstäder sjunker

Nästan hälften av Kinas storstadsområden sjunker mer än tre millimeter om året, visar en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science. 270 miljoner personer bor i områdena vilket motsvarar 29 procent av Kinas befolkning, rapporterar CNN.

Två gripna för attack mot Navalnyjs stabschef

Två personer har gripits i Polen, misstänkta för att i Litauen ha attackerat den döde ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs tidigare stabschef med en hammare.