Frankrikes premiärminister Elisabeth Bonre. Arkivbild.
Frankrikes premiärminister Elisabeth Bonre. Arkivbild. - Foto: TT

Aborträtt kan skrivas in i franska grundlagen

En majoritet av ledamöterna i Frankrikes parlament ser ut att vara för ett förslag som ska göra rätten till abort en del av grundlagen. Förslaget kommer efter USA:s historiska beslut att riva upp aborträtten.


Fredagens historiska beslut från Högsta domstolen i USA innebär att det nära fem decennier långa konstitutionella skyddet för aborter försvann. Nu är det i stället upp till de enskilda delstaterna att själva bestämma.

Frankrike var ett av de USA-allierade länder som fördömde domstolsbeslutet, ett beslut som president Emmanuel Macron kallade för ett hot mot kvinnors frihet.

Nu har Aurore Berge, partiledare för Macrons parti Republiken på väg, annonserat ett lagförslag om att låta aborträtten bli en del av den franska konstitutionen.

Finns sannolikt majoritet

Enligt henne ska lagen fungera som en sorts försäkring mot högerextrema Nationell samling, som hon anser vara "hårda abortmotståndare".

— Kvinnors rättigheter är alltid bräckliga och hotas på regelbunden basis, säger Berge i en intervju med radiokanalen France Inter.

Initiativet får tummen upp av premiärminister Elisabeth Borne, som säger att regeringen "helhjärtat" kommer att ställa sig bakom det.

Även ledande vänsterpolitiker välkomnar det man kallar regeringens "u-sväng" och skickar med en inbjudan till andra likasinnade partigrupper för att gemensamt ta fram en lagtext.

Om vänsteralliansen Nupes gör gemensam sak med Macrons koalition Tillsammans skulle det innebära att man har en betydande majoritet i parlamentet.

Ifrågasätter nödvändigheten

Nationell samling har en lång tradition av abortmotstånd, men dess nuvarande ledare Marine Le Pen har profilerat sig som en kvinnorättsförsvarare som stöder rätten till att avsluta en graviditet.

Partiets talesperson Philippe Ballard säger till France Info att Le Pen aldrig ifrågasatt Frankrikes lagstiftning på området.

En annan av partiets företrädare, Jordan Bardella, hävdar att förslaget är ett sätt för regeringen att rikta uppmärksamheten bort från frågor som köpkraft och invandring.

Bruno Retailleau, gruppledare för högerpartiet Republikanerna i senaten, har en liknande uppfattning.

— I syfte att dölja sin oförmåga att reda ut landets verkliga problem väljer parlamentsmajoriteten att uppfinna fiktiva sådana, säger han.

Enligt den franska lagstiftningen är det tillåtet att göra abort till och med vecka 14.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.