Rök stiger från ett bostadshus efter söndagsmorgonens explosioner i Kiev.
Rök stiger från ett bostadshus efter söndagsmorgonens explosioner i Kiev. - Foto: TT

Första attacken mot Kiev på tre veckor

För första gången sedan början av juni har ryska luftangrepp riktats mot Kiev. Fyra explosioner inträffade tidigt på söndagsmorgonen, och bland annat har bostadshus nära stadskärnan träffats.


Bilder från platsen visar fasader med urblåsta fönster och tjock rök som stiger från husen.

"Ambulans och räddningstjänst är på plats. Räddningsinsatser och evakuering av boende pågår från två byggnader", skriver stadens borgmästare Vitalij Klitjko som bland annat uppger att en sjuårig flicka och hennes mamma undsatts från rasmassor.

Ukraina i fokus på G7

Till journalister säger Klitjko att det "kanske är en symbolisk attack" inför det stundande Natomötet i Madrid. Rysslands invasion av Ukraina står även i fokus för det pågående G7-mötet i Tyskland.

"Det är svårt att se morgonens attack mot bostadsområden i Kiev som någonting annat än en avsiktlig eskalering och en signal till G7-mötet", skriver tidigare utrikesminister Carl Bildt på Twitter.

Detonationerna föregicks av flyglarm. Det är första gången sedan den 5 juni som Kiev har utsatts för ryska flygangrepp.

I samband med invasionens inledning försökte Ryssland ta den ukrainska huvudstaden, men de ryska styrkorna slogs tillbaka och tvingades i början av april till reträtt. De hårdaste striderna står i dag i regionen Donbass i öst, där staden Sievjerodonetsk precis har fallit i ryska händer.

Räddningspersonal på plats efter luftangreppen mot Kiev.

Intensiva luftangrepp

Nu står slaget om Sievjerodonetsk grannstad Lysytjank som under söndagen utsattes för intensiva luftangrepp.

"Förödelsen är väldigt omfattande – Lysytjank går nästan inte att känna igen", skriver Luhanskguvernören Serhij Hajdaj i sociala medier.

I grannlänet Donetsk har städerna Avdiivka, Kostiantynivka och Kurakhove under söndagen angripits med artilleri- och robotbeskjutning, uppger guvernören Pavlo Kyrylenko för den statliga ukrainska nyhetsbyrån Ukrinform.

Kyrylenko säger också att ryska styrkor närmar sig staden Slovjansk.

— Fienden följer sin taktik och försöker komma närmare våra försvarslinjer för att kunna använda sitt artilleri mot staden.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

1 timme sedan
Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.